Carl was curious and got off the cab to find out what happened."Hey,Miss,what happened?Why are you crying?"Carl saw her holding a little boy in her arms.The boy was having选择性必修3第五单元检测题参考答案及1参考答案can attend the contest.It can not only help you get a better1-5 BCCBB6-10 BABCA11-15 CCBCCunderstanding of various forms of Chinese poems,but also let16-20 CAACB21-25 DBACB26-30 ADCBByou appreciate the beauty of Chinese poetry.What's more,you31-35 DADCB36-40 CEBDG41-45 CABBCwill be inspired to write some.46-50 DACBD51-55 CABDA56.touristsPlease keep quiet with your mobile phone in silent mode57.environmentally58.who /that59.to takewhen watching and listening.I hope you have a wonderful time60.attracting61.ignored62.withthere.63.are located64.creative65.aStudents'Union写作(One possible version)(124 words)第一节[1]这里是wh0引导的限制性定语从句,wh0在从句中作主语,Notice代指前面的名词The students。In order to arouse students'passion for poetry and enrich our[2]take interests in是固定搭配,表示“对…感兴趣”school life,a poetry recitation contest will be held at 3 pm on[3]not only...but als0表示“不但…,而且…”,这里连接March 17th in the lecture hall.两个并列的分句,两分句之间的关系比较紧凑。The students who participate in the contest will recite their第二original poems and show their feelings they want to convey inParagraph 1:their poems.Anyone who takes interests in21 Chinese poems"Then go back and observe the wonders of my world,"said社址:海南省海·市海甸岛和大道66号邮编570208电话:0898-66160859北京采编中心:北京市朝阳区民族园路2号丰宝恒大厦3层邮编:100029电话:010-
丝线去钓它,会飞的可以用箭去射它。至于龙,我就不知道它能驾着风而飞腾升天。我今天见到的老子,大概就像龙一样吧!”老子研究道德学问,他的学说以隐匿声迹,不求闻达为宗旨。他在周都住了很久,见周朝衰微了,于是就离开周都。到了函谷关,关令尹喜对他说:“您就要隐居了,勉力为我们写一本书吧。”于是老子就撰写了本书,分上下两篇,阐述了道德的本意,共五千多字,然后才离去,没有人知道他的下落。·有的人说:老莱子也是楚国人,著书十五篇,阐述的是道家的作用,和孔子是同一时代的人。文本二:局面安定时容易保持和维护,事变没有出现迹象时容易图谋,事物脆弱时容易消解,事物细微时容易散失。做事情要在它尚未发生以前就处理妥当,治理国政,要在祸乱没有产生以前就早做准备。合抱的大树,生长于细小的萌茅:九层的高台,筑起于每一堆泥土:千里的远行,是从脚下第一步开始走出来的。有所作为的将会招致失败,有所执着的将会遭受损害。因此圣人无所作为,所以也不会招致失败;无所执着所以也不遭受损害。人们做事情,总是在快要成功时失败,所以当事情快要完成的时候,也要像开始时那样慎重,就没有办不成的事情。因此,有道的圣人追求人所不追求的,不稀罕难以得到的货物,学别人所不学的,补救众人所经常犯的过错,这样遵循万物的自然本性而不会妄加干预。(二)古代诗歌阅读(15-16题,共9分)15.C(全诗看不出“落寞”)16.①心系百姓,乐见百姓喜庆丰收;②在湖州虽只当政一年,但已情深不舍;③直到离任之际才有闲暇与僧话,看月生,侧面说明时忙于公务而无暇他顾。(抓“闲始见”,侧面反映时公务繁忙也可)(每点2分)(三)名篇名句默写(每空1分,共8分)17.(1)士不可以不弘毅任重而道远(2)莫使金樽空对月江畔何人初见月(3)君子生非异也善假于物也(4)尘满面,鬓如霜/艰难苦恨繁霜鬓,潦倒新停浊酒杯三、语言文字运用(共20分)18.参考答案:独领风骚名副其实功不可没19.参考答案:书法家们在宣纸上笔走龙蛇,无论是作一气呵成的草书,还是一丝不苟的篆楷,都能随心所欲,挥洒自如。(一处2分)【解析】该句话有两处错误,一处为语序不当,“书法家”作整句话的主语,应放在“在宣纸上”的前面;一处为搭配不当,“一丝不苟”应修饰“篆楷”,“一气呵成”应修饰“草书”。20.参考答案:①原句运用了形象化表述。如以“寿命”喻耐久性,以“老寿星”喻耐久性在千年以上的宣纸,特色鲜明。②原句采用列数字的形式来说明宣纸的耐久性强,准确客观,能更好地体现出文化自信的风味。(一点2分)21.D(文中“小眼镜”的引号作用是特定称谓。A.表强调;B.表特殊含义;C.表引用;D.表特定称谓。故选D。)22.(1)低龄化趋势(2)不同波长的光(3)沐浴在阳光下(每空1分,共3分)高二语文答案第3页共5页
在同类产品中脱颖而出。stand out出色;杰出。3l.D。理解观点、态度。根据倒数第二段中的working together on the company's future和最后一段中的Wehave a lot of people in the education field We've had marketing companies and even education companiesapproach us可知,Aranoff认为Maestra软件服务有广阔的市场,因此他对Maestra的未来发展非常有信心。【补充说明】hackathon:编程马拉松,一种新兴的软件设计活动。在该活动当中,电脑程序员以及其他与软件发展相关的人员,以紧密合作的形式去完成一个软件项目。D篇主题语境:人与自然一一环境保护本文是说明文。我们在庆祝节日时,也要注意保护环境。32.A。理解具体信息。根据第二段中的There is a popular belief that most tents left behind after festivals arecollected and sold by charities or sent to good causes.But this is wishful thinking:most of them end up in landfills可知,很多人误以为节日帐篷被很好地回收利用。wishful thinking单凭主观愿望的想法。33.C。理解词汇。根据上文中的The cost for festival organizers and charities of collecting thousands of tents isjust too high、organizers typically flatten those tents以及下文中的in a field full of them和they'll be damaged inthe process可知,对节日组织者和慈善机构来说,回收帐篷的成本非常高。组织者在节日后需要把遗留的帐篷弄扁,这就增加了回收帐篷的难度,由此可推知back-breaking意为“艰苦繁重的”。34.A。推断。根据第四段中的creates as much as25 kg of CO2、costs the equivalent of around8,750 plasticstraws or250 plastic cups以及the same amount of CO2 produced by a car driving 100 miles可知,帐篷是高能耗产品。35.D。理解目的。阅读全文可知,作者通过探讨音乐节帐篷遗弃现象,指出帐篷回收现状和帐篷的高能耗问题,进而呼吁读者在庆祝节日时也要注意保护环境。【补充说明】l.heartening adj..振奋人心的2.Glastonbury Festival:格拉斯顿伯里音乐节,是世界上规模最大的音乐节之一,也是世界上规模最大的露天音乐节,位于英国阿瓦隆岛。3.comment n.批评,指责第二节主题语境:人与社会一一人际沟通本文是说明文。文章介绍了如何与他人进行眼神交流。36.E。根据上文中的Making good eye contact is a surprisingly difficult yet important part of goodcommunication skills可知,作者在本段主要说明了眼神接触在沟通中的重要性,因此E项符合此处内容。E项中的Doing so指代上文中的you can practice making eye contact on your own to give the right impressionin conversations,同时E项中的make you a better listener and a more effective speaker与上文中的important和give the right impression相照应。37.C。根据本段的主旨句Try to relax as much as possible可知,作者在本段建议我们在与他人眼神交流时要学会放松,因此C项符合本段主旨。C项中的So表明C项与上文中的Your nervousness can then bemisinterpreted as dishonesty在内容上构成因果关系,同时C项中的relaxed也与主旨句中的relax相照应。38.A。设空处为本段的主旨句。根据下文中的It's actually physically somewhat difficult to keep your eyeslocked on both of another person's eyes和It's more common to focus on one可知,作者在本段建议我们可以看对方的一只眼睛,因此A项最能概括本段主旨。39.F。根据本段的主旨句Break your gaze to make other gestures while listening可知,作者在本段建议我们不用一直盯着对方看,可以采用其他的姿势,因此F项符合此处内容。F项中的break eye contact和laughing.or to nod and smile分别与主旨句中的Break your gaze和make other gestures相照应。40.G。根据本段的主旨句Try to keep your eyes focused while you talk as well as listen可知,作者在本段建议我们在说话时也要与对方进行眼神交流,因此G项符合此处内容。G项中的But表明G项与上文中的t'sone
(二)多项选择题(共4小题,每小题5分在每小题给出的选项中,有多项符合题目要求,全部选对的得5分,部分选对的得2分,有选错的得0分)9.若a>0>b,则下列说法一定成立的是A.1>1B.a2>b2C.a23>b3D.、11a ba+b abV9-x210.己知函数f()=x-3引-3下列说法正确的是A.f(x)定义域为[-3,0)U(0,3]B.f(x)值域为(-3,3)C.fx)为定义域内的增函数D.f(x)为(0,3内的增函数11.下列命题中是假命题的是A.命题:“x∈(0,+∞),√F>x+1"的否定为:“3x∈(-0,0],√F≤x+1”B.设A={xx2+x-6
团GLBL四E第5.What are the speakers talking about?④⑧A book.若美径报社B.The Internet.EARNING ENGLISHC.The winter holidays.分听力材料Text5新课程高二课标W:Frank,what are you doing?(选择性必修4)M:I'm reading an interesting book about the第52期B版力development of the Internet.(5)期末质检卷W:Oh,can I have a look?I wonder if it is the samebook as I read during the winter vacation.(5)第一节第二节第1.What did the woman dislike about her trip?第听第6段材料,回答第6、7题。①A.The weather.The traffic.6.Where should the woman turn left?部分C.The tourist attractions努A.At the square.At the hotel.听力材料Text1C.At the traffic lights.M:How was your trip to London,Daphne?7.How will the woman go there?力W:It was fantastic!I visited a lot of places,such asthe British Museum and the London Eye.The力A.By taxi.B.On foot.weather was fine there.Horrible traffic,(1)By bus.9though.gText 6第2.When will the woman return the books?第W:Excuse me,officer.Would you please tell meA.This Saturday.how to get to the Time Square?B.This Sunday.Next Monday.M:Yes,madam.It's ten minutes'walk from here.分You can just walk on till the traffic lights.Got it?听力材料Text2分W:Well,ves.And then?听M:Jenny,have you returned the books youM:Then you can turn right and walk for two blocksborrowed last month from the library?till the Green Hotel on the right.W:Oh,no!I nearly forgot it!Er,today is Saturday.力W:I see.I will return them the day after tomorrow.(2)M:Turn left just at the hotel.(6)Go straight for厚Thank you for reminding me.gabout 100 meters.The square is on your righ第3.What will the man do?A.Watch a game.第W:Is it convenient to take a bus there?Play volleyball.M:Yes,there's one every 5 minutes.Look,hereC.Look for a player.雾comes the bus.(7)分听力材料Text3W:Great.Thank you very much,sir.(7)M:You're welcome.W:Those boys over there need another player for avolleyball game.Would you like to join them?(3)力M:It seems like a game for fun.Sure,I will be there野in a minute.(3)g度听第7段材料,回答第8至10题。④第4.Why is the woman leaving so early?第8.Why did the woman leave Los Angeles?To have a test.A.To find a job.B.To prepare breakfast.B.To go to college.分C.To finish her work earlier.分To enrich her life.9.What's the woman's next plan?听力材料Text4To move to Chicago one day.M:Why are you leaving so early today?B.To live in New York for a year.W:The doctor wants me to do a test.(4)He said I力力C.To go to Asia in several monthshad better go there early.Then I can have10.Which city does the man want to settle down in?breakfast early and won't miss so much time atA.Los Angeles.New York.work.C.Chicago.

答案)

英语答案)






![2024届高三第一轮复习周测卷·地理[24·G3ZCJ(新高考)·地理-ZTB-必考-GX]六试题](http://picture.yyzbdaan.com/weibo.png?text=2024届高三第一轮复习周测卷·地理[24·G3ZCJ(新高考)·地理-ZTB-必考-GX]六试题)