第五套试题答案听力1~5 CCACC 6~10 ACBAC 11~15 ACABA 16~20 CACBB阅读理解本文介绍了四个著名的旅游景点。2l.C根据The Beaches of Fort Myers&.Sanibel部分中第1句可知,借助旅游指南,你可以探索海滩。22.B根据Kansas City,Kansas部分的介绍可知,如果你对购物和艺术感兴趣,可以拨打800-264-1563。23.D根据Sumner County,Tennessee部分的第l、2句可知,如果你想体验乡村生活,你可以去SumnerCounty。BClaire在面试前去看望父亲,希望得到心理上的支持。她决心追随母亲的脚步做一个关心和支持他者的人,这一决定也让她轻松地找到了理想的工作。24.D根据第l、2段内容可推知,Claire在采访前去看她父亲是为了寻求心理支持。25.B根据第3段末句和第4段第1句可知,自己对家人的不关心让她突然感到羞愧。26.A根据倒数第2段第1、2句可知,Claire决定追随母亲的脚步。27.C根据第3段第1句、第5段第2句及最后一段第1、2句可知,Claire决心做一个像她母亲一样的、关心并支持他人的人,这帮助Claire最终得到了那份工作。本文介绍了几种让你理智地控制购物欲望的方法。28.B根据全文尤其第1段可知,作者写这篇文章的目的就是让你购物时三思,理智地花钱。29.A根据第2段可知,这个建议可能会在下次你不能确定要不要购物的时候指导你理性消费。30.C根据第3段可知,本段讲述的是“陌生人测试”策略在人们购物时是如何让人们打消购物欲望的,即“陌生人测试”的工作原理。31.B根据最后一段可知,作者对文中所提的建议持支持态度,他认为这些建议很有意义。DSpaceX建造的宇宙飞船第一次把两名美国航空航天局的宇航员送到国际空间站之后,成功地返回地球。32.A根据画线词后的final minutes of the historic mission可知,本句描述宇宙飞船的着陆时刻,它关系到宇航员的安全,故画线词意思应该是“至关重要的”。33.D根据第3段的最后一句可知,宇航员进行卫星通话是为了确保未来飞船意外降落到海洋中时宇航员可以联系任务控制中心。34.C最后一段谈到NASA将会分析这次飞行的资料,如果数据正常,SpaceX将成为第一家得到证实的可以运送宇航员到国际空间站的私人公司。本段主要谈到SpaceX的未来。35.D私人公司SpaceX建造的宇宙飞船第一次把两名美国航空航天局的宇航员送到国际空间站之后,成功地返回地球。这是一篇新闻报道。由此可知它最有可能出现在报纸上。补全短文36~40 ECGAF完形填空圣诞节那天,作者得知女儿用自己买礼物的钱给一个陌生女孩买了玩具娃娃后,作者内心感受到从未有过的富足感。41.C作者是四个孩子的单亲妈妈,做着低收入的工作。42.B根据上文的alow-paid job可知,作者的钱总是很少。43.D上文说作者他们有自己的房子,桌上有食物,所以这里说的是身上有衣服穿。·17·【22·DY.英语·参考答案一WYB一英语3一QG)
附:听力部分录音材料(Text 1)W:Excuse me.I'm not from around here.Is there a Chinese restaurant nearby?M:I'm sorry.I'm from out of town myself.(Text 2)M:I'm going bungee jumping on Saturday.Would you like to join me?W:Are you kidding?Believe it or not,that is the last thing I'd ever want to do.(Teat 3)M:I see you fall asleep in the chair again.W:That chair is very comfortable.Do I look really tired?M:No,but your face is very sunburned.(Text 4)W:It's a very dry year.Are you using less water at your home?M:I do.But my wife doesn't.She thinks our children need a daily bath.W:Water is very important for kids,but maybe she could give them a bath every other day.(Text 5)W:The museum is open late on Fridays.We could see the new exhibition after work.M:The weekend would be a lot better.I have to work late this Friday to finish a report.W:No problem.I told my nephew I'd take him to a baseball game on Saturday,though.(Text 6)W:Sir,may I help you?M:I'd like a ticket to Chicago on Monday morning.W:We have a flight at 9 am.Is that OK?M:Nothing earlier?I have an appointment at 8:30 am.W:I'm afraid not,unless you want a night flight.M:A night flight?W:Yes.It will get you there at 6:45 am.Is that too early?M:I guess that will be OK.What's the difference in price?W:Better price.Night flight is cheaper.One way or round trip?M:One way.W:Well.The flight number is 302 at Gate Five.M:Thank you.(Text 7)W:Who just called?M:My friend Susan.She said that our friend Amy had got injured in a car accident.W:I'm sorry to hear that.M:I'm afraid I've to go to the hospital to help look after her.Her parents can't get back until tomorrow morn-ing.I'm sorry,Melissa,but I can no longer show you around the city.W:It doesn't matter.I think I can get around with this city map.Besides,you've already shown me to the famousattractions.So just go.M:Thanks.(Text 8)M:Well,since neither of us has much money,I don't think a hotel or motel would be a good idea.How about ayouth hostel?W:I'd rather not go to a youth hostel.They're cheap,but you never get to be alone in those places.I think we$·3·【22新教材老高考.DY·英语·参考答案一R一选择性必修第四册一Y)
(Text 8)W:Oh,Randy!I love this room!Look at the big window and the balcony overlooking the sea!OK,let's settlethe luggage and go out there!M:Emily,slow down.We have a week!Maybe we should decide what we want to do and make a list.W:You always have to be organized.OK,well,I want to shop.I need some warm clothes.M:I bet you were born to shop.I'd like to check out some local arts.Do you remember the teapots Harry's wifebought from here?W:They were really nice!Look at this view.You can see the bay from here.We should see if they rent boats oranything.I really want to go sailing.(Text 9)W:Harry,are you good at saving money?M:I think I used to be good at saving money.W:When did that stop and why did it stop?M:I don't know.As you get older there are just so many things you feel you need to spend money on.Money justkeeps going out of your wallet for reasons you don't even know.W:I think I'm pretty good at saving money actually.M:You are?W:Yes,I am.Why do you seem so surprised?M:How much of your pocket money would you save?W:I think I save ten percent of my pocket money.M:That's really amazing.I don't think I can save any money.I have to spend every cent I have,I don't knowwhy.W:Saving is a culture.You get adapted to it,you know and that's what my mom taught me.I think I just grewwith it that you need to save money and once you start doing it,it becomes easier.M:I think you need to teach me some because I'm hopeless.W:I'll give you a few tips.(Text 10)M:Mrs Moore had worked hard all day at the office,and she was looking forward to a relaxing evening athome.Just as she walked in,the telephone began to ring.She answered the phone and found that the caller wasa man trying to sell her some handbags.She refused and hung up the phone.She smelled dinner cooking and wentin to see how her children were getting along with the meal.Everything was ready except setting the table,soMrs Moore went upstairs to change clothes.Then the telephone rang again.When Mrs Moore answered it,shefound out that her husband wouldn't be home for dinner.During dinner,the phone rang twice.Her sister calledto ask about the family,and a group wanted her to do some volunteer work.After dinner,Mrs Moore sat downto read while the children did their homework.The phone rang again.Without even answering it,Mrs Moorecalled to her children,“Get ready,we're all going to a movie..”“Great!But why?”“It seems that's the onlyway we can get away from this telephone.·4·【22新教材老高考.DY.英语·参考答案一BSD一必修第三册一QG)】
C.公有制和非公有制经济都是社会主义经济的重要组成部分D.非公有制经济有利于支撑经济增长、促进创新、扩大就业、增加税收16.2022年9月,某省发布的《省人民政府关于构建亲清新型政商关系的意见》指出,坚持同等对待,对非公有制企业和国有企业、本土企业和区外企业一视同仁。“一视同仁”意味着()①各类型企业在国民经济中地位等②各类型企业在社会主义市场经济中机会等③企业家要坚守契约精神,要有守约观念④各类型企业在土地使用、政府采购等方面被同等对待A.①③B.①④C.②③D.②④17.经济波动的不同阶段有不同表现,政府可采取的措施也有所不同。下表中正确的选项是经济衰退期经济过热期选项可能的表现可采取的措施可能的表现可采取的措施A税收减少增加税收失业减少降低利率B企业投资减少降低利率税收增加减少税收C物价上涨提高利率企业投资增加增加税收D失业增加减少税收物价上涨提高利率A.AB.BC.(D.D18.经过长期努力,中国特色社会主义进入了新时代,我国社会主要矛盾转化为人民日益增长的美好生活需要和不衡不充分的发展之间的矛盾。下列解决这一矛盾的措施最合理的是()①更好物质生活的需要一一大力发展生产力、转变经济发展方式②对收入分配公的向往一一消除收入差距,统筹城乡协调发展③对诚信的向往一一建立以法律为支撑,道德为保障的社会信用制度④更优美环境的需要一一贯彻绿色发展理念、健全生态文明制度体系A.①②B.②③C.①④D.③④19.为有序推进碳达峰碳中和工作、落实碳达峰行动方案,推动绿色发展,绿色税制发挥着重要作用。某省税务部门实施绿色税制后,某页岩砖厂采用符合规定的监测数据且排污浓度低于国标50%,享受减半征收环保税,坚定了走低碳之路的决心。绿色税制助力企业低碳发展的传导路径是()①税收负担减轻,获得切实收益②发展质量提升,坚定低碳发展③加大科技投入,促进转型升级④实施绿色税制,减免企业税收A.①→②→③-④B.④→①→③→②C.①→④→②→③D.③→④→②→+①20.近年来,我国供给侧结构性改革取得阶段性显著成效。在发展壮大非公有制经济方面,瞄准痛点和堵点,彻底解决市场壁垒“虚低实高”问题,打破各种各样的“卷帘门”“玻璃门”“旋转门”,营造公竞争的市场环境。当前,要进一步激发非公有制经济主体活力,需要()试卷第4页,共7页
③现场工程师擅长技术应用、维护与管理,有利于实现科技成果的转化④协调匹配教育供给与人才需求,优化劳动力要素配置,助力新兴产业发展A.①②B.①④C.②③D.③④二、材料分析题:50分21.在2020年9月1日下午,中央全面深化改革委员会主任主持召开中央全面深化改革委员会第十五次会议并发表重要讲话。他强调,加快形成以国内大循环为主体、国内国际双循环相互促进的新发展格局,是根据我国发展阶段、环境、条件变化作出的战略决策,是事关全局的系统性深层次变革。要继续用足用好改革这个关键一招,保持勇往直前、风雨无阻的战略定力,围绕坚持和完善中国特色社会主义制度、推进国家治理体系和治理能力现代化,推动更深层次改革,实行更高水开放,为构建新发展格局提供强大动力。请同学们结合生活体验和上述材料,运用所学知识,回答以下两个问题。(1)改革开放以来,我国取得一切成绩和进步的根本原因有哪些?(2)自1978年以来,我国改革全面推进,对外开放向纵深发展,我国实行改革开放有何重要意义?22.阅读材料,完成下列要求。当前反间谍斗争形势极为严峻,传统安全威胁与非传统安全威胁相互交织,各类间谍情报活动的主体更加复杂、领域更加广泛,目标更加多元、手法更加隐蔽。2023年4月26日,十四届全国人大常委会第二次会议表决通过修订后的反间谍法。此次修订完善了间谍行为的定义。将“投靠间谍组织及其代理人”、“针对国家机关、涉密单位或者关键信息基础设施等实施网络攻击等行为”明确为间谍行为。反间谍法是我国贯彻落实总体国家安全观的第一部重要法律,也是规范和保障反间谍斗争的专门法律,为维护国家安全发挥了重要作用。结合材料并运用全面依法治国的知识,说明我国为什么要修订反间谍法。23.阅读材料,完成下列要求。“时代楷模”是由中宣部集中组织宣传的全国重大先进典型,是具有很强先进性、代表性、时代性和典型性的先进人物。2020年12月11日,中共中央宣传部授予张桂梅“时代楷模”称号。2021年2月,张桂梅入选《感动中国》2020年度人物。“时代楷模”张桂梅是云南省丽江市华坪女子高级中学的校长,她放弃了优越的工作条件,毅然投身深度贫困山区教育扶贫主战场。40多年来,张桂梅笑对人生风雨坎坷,始终坚守在祖国西南边陲的教师岗位上。为了改变贫困地区女孩失学的现状,她四处奔走,在党和政府以及社会各界的帮助下,推动创建了一所免费招收贫困女孩的高中,帮助1800多位女孩走出大山、走进大学,改变了贫困山区女孩的命运。为了教育和培养孩子们,张桂梅累计捐出上百万元工资、奖金等收入,用爱心和智慧,点亮万千乡村女孩的人生梦想;她教书育人,引导学生从小树立远大志向,用自己的经历告诉女孩们“女性自强才能自立”;她说“只要还有一口气,我就要站在讲台上”。在64岁的年纪,张桂梅那些足以“感动中国”的诺言和行动,仍在继续。从革命战争年代,到新时代奋斗路上,一代代共产党人不忘初心、舍身忘我、前仆后继靠得就是理想信念。人民有信仰,民族有希望,国家就有力量。实现中华民族伟大复兴的中国梦,离不开每一名共产党员的使命担当、顽强拼搏。一个人有了坚定的理想信念,无论面对逆境还是顺境,都能够笃定前行、勇往直前。高三政治第5页
-
(Text 2)W:Hello,Thomas?This is Debra.I'm on my way to Jim's office,but I'm lost.M:Where are you?W:I'm on 24th Street.M:OK.I'll call Jim to pick you up.(Text 3)M:Jane,what did our professor ask us to do this weekend?W:He asked us to finish reading this book.And we'll have a discussion about it tomorrow.M:Oh,I'm afraid I'll have no time for a movie tonight.(Text 4)W:Andy,you love writing so much.Have you considered becoming a full-time writer one day?M:Yes,of course.But my parents want me to become a doctor in the future.(Text 5)W:Mark,will you take a taxi to the station?M:No.It's too costly.W:So will you take a bus?M:No.I'll take the subway.(Text 6)M:Could you help me get ready for my job interview?W:The most important thing is to make sure you know the company and what services or products it provides.Do you know all about them?M:Yes,I understand nearly everything about the company.W:Besides,you have to decide whether the company is casual or formal.When you are choosing what to wear,keep all of that in mind.Have you chosen what to wear in the company?M:No,not yet.W:I'm always ready to go shopping with you!Anytime you need,please let me know.(Text 7)M:You look upset.What's wrong with you?W:Well,I overslept,and when I got up,my brother was taking a shower.M:Oh,no!W:After he got out of the bathroom,I took a quick shower and got dressed.By the time I arrived at the bus sta-tion,the bus had already left.M:What a bad luck!W:I had to go back home to ride my bike.M:Oh,what a poor girl!W:Then,when I got to school,I realized that I had left my schoolbag at home.(Text 8)W:Welcome to HD Cinema.What can I do for you?M:Well.Can you tell me when Me and My Motherland is showing?W:There are four showings today,one at noon,and then 2 pm,5 pm,and 8 pm.At the weekend,besidesthese four showings,there is another showing at 11 pm.$·23·【22新教材.DY.英语·参考答案一R一必修第三册一N)
47.A我上了第一节课,感觉自己很傻。48.C我离开时感到沮丧和无助。49.D好像我根本无法保持衡。50.D我相当确定我再也不会去了,尽管已支付第一个月的费用。51.B52.B然而,下一节课我又去了。不是因为我想要去,而是因为我想给孩子树立好的榜样。53.C54.A这些年来,自从迈着可笑而紧张的步伐踏上训练场,我学到了很多。55.B在我四十岁生日的前两个月,我通过了体能和心理测试,并获得了黑带证书。语法填空56.surrounded 57.sudden 58.scared 59.approaching 60.owner 61.with 62.possibly 63.what64.who/that 65.was fined写作第一节One possible version:Dear Lucas,I'm glad to receive your email,in which you expressed your desire to learn about the scenic spots of Gulan-gyu in Xiamen.You might know Zheng Chenggong,a great navigator in the history of China.The statue of Zheng Cheng-gong stands at the Fuding Rock on the southeastern tip of Gulangyu,wearing armor and holding his sword in hishand.If you're interested in music,you should visit the Gulangyu Piano Museum,which displays the collection ofclavichords by Hu Youyi,which were shipped back to Gulangyu from Australia.I hope my recommendation has made you want to visit here.Yours sincerely,Li Hua第二节One possible version:The words surprised and troubled Philip.He asked Phil if he would lose her one day.He was worriedabout she would die and he would be without her.Phil comforted him,"Philip,please don't worry about yourmother.She's still young and she'll be with you.Of course,one day,she will die-but we all die.When thathappens,you'll be a different person.It will be hard but you'll manage it successfully-believe me."On the doorstep,young Philip looked up at his friendly neighbour."Thank you very much,Mr Radcliffe.I feel a bit better now.Can I call again sometime?""Of course,"Phil promised."Come and talk whenever youlike.Molly and I love seeing you and your friends."The boy then said very quietly,"But you might be out.Oryou might move away."Phil cast a kind look at the boy,placed a comforting hand on his shoulder,and assuredhim,"Don't worry.Whenever you want me,I'll be there.Whatever happens,I promise you that I'll be yourfriend as long as you trust me."·34·【22新教材.DY·英语·参考答案一WYB一必修第三册一QG】

![[哈三中二模]2023年哈三中高三学年第二次模拟语文答案](http://picture.yyzbdaan.com/weibo.png?text=[哈三中二模]2023年哈三中高三学年第二次模拟语文答案)
2英语答案 趣对答案)

答案)


政治)
2英语答案)