重点高中联考试题同医学家唯有具有的古高三语文1.下列A.儒B.忠C.儒考生注意:D.老1.本试卷满分150分,考试时间150分钟。2.下列2.答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。A文3.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡B.上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上C.各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作最答无效。3.根据4.本卷命题范围:高考范围。人.儒铷B.中一、现代文阅读(36分)(一)论述类文本阅读(本题共3小题,9分)D.阅读下面的文字,完成1~3题。(二)实在中华传统文化里,儒家文化一直作为主干,对中国历史的进程产生过久远函垂要的勒响长中医学以其切合民生日用的特性,与兵、农、艺一起,被列为中国四大实用文化之一。在漫长的材历史长河中,儒家文化与中医学文化是相互影响、彼此渗透的区从儒家文化作为中华文化的主干这一点而论,其最典型的体现,莫过于“儒医”这个特殊的的水电传统医生角色类型。从社会规范层次看,情形则比较复杂,因为它本身还包括不同层次。所谓破。一你郑规范,就是人们行为的准则、做事的方法和行动的蓝图。其中有正式规范,如政治规范、法律规出了贡范等,也有非正式规范,如道德、俗、信仰等。对中医学的影响和渗透似乎是以非正式规范为电站后杯主,像忠孝事亲的道德观念对传统老年医学的影响,以修身为本的内有学时医学伦理笑的渗透等,都是儒家规范文化在中医学领域的体现。而儒家学说这个核心层次对中医学的作材拟期用,更是庞杂错综,难以确论。西儒家学说有它自己的哲学思想基础。儒学把关注的焦点集中在人的问题上,通过对人生系是一致自统的反思,提出了一整套以仁学为中心的思想体系。仁有两个意思,仁爱的~仁”和人禽之辨的雷求与“人”,这在中国传统文化里是可以互相解析的。“仁也者,人也。”(《孟子·尽心下)仁学对人水资源性,人道、人生价值,人际关系、人格和草严及宇宙本体、天人关系、求知之论、为学之方等都进行非常丰了独到的探索。这样一个内容丰富范国宽广的思想体系,对中医学的影购之深远和企面,是中济欠发华文化里的其他分支所不能企及的。从这个角度看,虽然近来关于中医学和传航文化的关泰,有学者提由“道家文化主千说”。但我仍坚村儒家文化是中医学文化主手的看法。饰若从学末发展史的角度来看中坐文化店当植看作由不同学本流思想现点的加合国道汤杂的正像由老庄厅究发展起水的大识论条香学思想,在盟m以后的一专是中已一香是道家伦直的告抗。万成为整个民旗文化特质的一部分中华文化史上不断形为有历代思想家对现实社会人生的专出高家文化地不是一个凝因的原型,孔于以后:骨杂:万文上从未存在计以育之单一卫的信家文化。儒家文化本身就是在春心百家、3分电的基上形成不发展起未的。雷家文化的某些特点如中店之道、朵实特神奈尚跳一,己能行化为中华文化的共同特点。【重点高中联考试题·高三语文第1页(共8页)】223489D
48.A.seriousB.regularC.similarD.ridiculous49.A.permissionB.knowledgeC.fortuneD.exercise50.A.agreeB.headC.moveD.compare51.A.hardlyB.especiallyC.graduallyD.simply52.A.uniqueB.toughC.popularD.realistic53.A.fell forB.came acrossC.cleaned upD.picked out54.A.Instead ofB.But forC.Aside fromD.Regardless of55.A.quantityB.qualityC.typeD.safety56.A.forcedB.persuadedC.allowedD.inspiredD.standard57.A.explanationB.methodC.research58.A.actuallyB.suddenlyC.naturallyD.secretlyD.advantage59.A.placeB.chargeC.careD.current60.A.previousB.traditionalC.eventual第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。When Ayan Gupta and his classmates at Tesla STEM High School in Redmond,Wash.,startedthrowing around ideas for lending 61 hand during the coronavirus crisis,someone62(suggest)they make protective face masks with 3D printers.Within 48 hours of 63 (hear)theidea,Gupta was heading up an operation to print parts,get masks assembled()and distributethem to hospital 64 (professional)With the help of about 15 other students,and with permission 65 (borrow)several of hisschool's 3D printers for use at home,Gupta is coordinating()an operation 66 just gotgoing a week ago.A crowdfunding campaign was set up to raise $1,500 and as of Tuesday hadpulled in more than $8,200 to help cover the cost of materials-every one dollar 67 (donate)could help produce two masks.“That was very surprising,”Gupta said about surpassing(超过)the68_(origin)goal.“Itwas kind of amazing to feel the outpouring of support from the community."The students have 69(steady)increased production and on Monday they produced 150masks in one day 70 the first time.They hope to sustain that level and even increase it over thenext week.英语试题第11页(共12页)
郑州外国语学校2022-2023学年高一上期期中考试语文参考答案1.选B。(A.“因为国是由一个一个的家组成的,所以中国传统的家国关系是一‘家’国具有同构性”颠倒了因果关系,材料一第一段为“从中国文化传统来看,‘家一一国之间具有某种价值上的同构性,因此,中国的老话说:‘国之本在家’,‘积家而成国’”。C.“如果家庭出现不和睦,那么中国社会就会动乱而摇摇欲坠”理解错误。据材料一第五段“在中国文化传统中,‘家’的价值观念有重大意义,这是其他价值观念得以发挥的基础。没了这个基点,整个价值系统中的其他规范就会飘摇欲坠,社会就会迅速进入失范状态”可知,原文中“家”是指“价值观念”之下,选项中扩大了范围:后半句是“没了这个基点,整个价值系统中的其他规范就会飘摇欲坠”。D.“20世纪初以来…‘家’的地位受到撼
thank you for your time,Peter.(Text 10)W:No one can change or control the weather.But if we read correctly thesigns around us,we can tell how the weather will be.This way of telling what theweather will be like on the following day or two is called weather forecasting.Forcenturies,people in all countries have studied the weather and tried weather fore-casting.Rings around the sun are a sign of coming rain.Many people can feel intheir bones the coming of wet weather-their joints hurt.Some birds fly high iffine weather is coming but they fly near the ground if rainy or stormy weather is onthe way.If you see a rainbow during rainy weather,this is a sign that the weatherwill become clear and fine.Such rainbows usually appear in the evening.If thestars twinkle clearly at night,then fine weather will continue.If a fog appears inthe morning just above a river,then the day will be warm.If the sunset is mostlyred in colour,then the following day will be fine.If a rainbow appears in themorning,rainy weather will probably come.Most of the above sayings originatedwith people who used their eyes and brains to forecast the weather.乐23【23·G3DY(新高考)·英语·参考答案一R一必考一Y】
绝密★启用前2022年普通高等学校招生全国统一考试押题卷英语::(考试时间:120分钟;试卷满分:150分)温:注意事项:图1,答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号如涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答:▣学案写在答题卡上。写在本试卷上无效。鲜3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。:第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。把第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。毁听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。:例:How much is the shirt??王后链致A.£19.15.B.£9.18C.£9.15.·答案是C。都1.What is the weather like?留A.Rainy.B.CloudyC.Windy.要:2.What are the speakers talking about?A.The man's sister.B.A movie.C.An actor.3.What size of shoes does the man want?1A.14.B.15.C.29.4.What will the man do next?A.Leave right away.1B.Stay for dinner.C.Catch a train.5.What has the woman decided to do next Sunday?A.Attend a wedding.B.Visit an exhibition.C.Meet a friend.英语试题第1页(共12页)
hotter.The findings show that trees can have a big influence on cities across Europe,but since thesize of their effects varies,heat reduction strategies should be tailored to suit each region,saysSchwaab.32.What's the purpose of the study?A.To measure land and air temperaturesB.To suggest planting more trees in cities.C.To make people aware of global warming.D.To stress the importance of green spaces.33.Why is the cooling effect of transpiration lower in southern Europe?A.The soil is drier.B.The climate is cooler.C.There're more green spaces.D.There're more roads and buildings.34.What might Schwaab suggest in the last paragraph?A.Wet lands should be enlarged.B.Dry soil should be reduced.C.More roads should be built.D.Solutions should be different.35.Which of the following is a suitable title for the text?A.Trees Cool the Land Surface Temperature of Cities.B.Researchers Raise Solutions to Extreme Weather.C.High Tech Lowers Land Surface Temperature.D.Extreme Heat Does Harm to the Environment.第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项巾选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Many of us are hardwired NOT to ask for help.We think it makes us appear weak.We thinkpeople will say no.We think we have to do everything ourselves.36 We have to get over that,and there's how:Get over yourselfNo one-and I mean NO ONE-got anywhere alone.You cannot and should not doeverything yourself.You are not,in fact,always the best person for the job,or the"only"personwho can do it.Asking for help is sign of strength,not weakness.Asking for help clears space foryou and frees your time and energy.37Rebuild your thinkingRebuild what it means to ask for help from"I am a weak,incompetent loser"to "I amstrategically allocating my time to focus on what matters most."Don't focus on the fact that youcan't do something or don't have the time.38 It's a chance to connect,a chance to value acolleague,a chance to get something done faster or better,a chance to optimize(充分利用)yourown time and talents.39Asking for help is about tapping valuable resources to get the best outcome the most quicklywith the fewest resources expended.That's a fancy way of saying get the right people for thejob.40 And the best way to do that is to know your colleagues,and proactively buildrelationships.A.It's a smart strategy.B.Know your colleagues.C.Think about your colleagues.D.Your energy can't be wasted.E.It's all about building the right team.F.Instead,think about what you will gain from the ask.G.Whatever the reason,we don't ask for the help we need.【2022全国名校高考模拟冲刺卷·英语试题(一)第6页(共8页)】
where you received it.Keep your vaccination card in case youneed it for future use.Consider taking a picture of yourvaccination card as a backup copy.I baked keand ft them inhride the garagewith a thank-you note.When we got home from work thatC.The Kindness of the Young CoupleD.The Gift of a NeighborWhat toxpeterCVD-19 vaccine?day,a typed leter had repaced thei TheerwasfromCYou my experiencese effeaertinTom and explained how he had makth eigborhoodIt is quite apparent that competition surrounds everyCOVID-19vaceine.Get helpfi hypnon garbage day.or discomfort.aspect of human life whether in the United States or theThen,his young wife,Gee,found herself living alone.Amazon rainforest.Without it we would not have grown intoItakestime foryou body to build protection after anyNeighbors had to take the time to handle her garbage cans.primates(灵长目动物).Or we would probably still bevaccination.Youare odre flly vaccinated 2weeks afterWe photocopied that letter and attached it to one of ourstruggling to sharpen a bronze tool while crawling around onyour second dose.You should keep using all the tools availableown for Gee.We told her how special Tom had been to us,four legs in search of meat.Without competition,Columbusto protect yourself andothers until youare fully vaccinated.how we grieved (for her,how thankful we were to havewouldn't have discovered America and Edison would never haveLearn more about what you can do when you have been fullyknown him.invented the light bulb.vaccinated.When Gee invited us over to look through the ChristmasFriendships,like all relationships between two people,21.According to the passage.who can use the service?ornaments,I realized how hard it is to part with that box,ainvolve competition.It isn't competition in a traditional senseA.Doctors and nursespiece of Tom.It's the man who lets our kids pick peaches offbecause there are no goals to be scored and no prize.PerhapsB.18-year-old studentsthe tree in his front yard.It's the ladies who call Tom whenthe ecological definition-the simultaneous(同时的)demandC.Patients with COVID-19their pool filter breaks.by two or more organisms for limited environmental resources,D.Carers without certificatesuch as nutrients,living space,or light-better explains it.m be lat from the pusag that one nedThese days,we're piling up boxes of our own.We'replanning a move,but Jim and I agree to wait until January.As in nature,high school life is governed by a set of laws,A.book two appointments separatelyThis Christmas,we'll decorate our tree with Gee's ornaments,similar to a shortened version of Darwin's theory of evolution,out of the box that is labeled in Tom's handwriting.Thankoverpopulation,and competition.There are lots of high schoolB.keep the vaccination card for future useFil say,for teaching us what it means to be a neighbor.students and to distinguish them,ranking and categorizing takeC.stay monitored on site for at least half an hourHow did the writer begin the passage?place.In high school,friendships learn to coexist withD.got hospital mmediately when side effectA.By showing a fact.competition even though at times the relationship is rough.In23.What is the purpose of the passage?B.By giving an example.fact,in some circumstances,competition is too much of aA.To warn the public of the possible risks of taking vaccination.C.By presentingas,.呈?f场号burden for a friendship to bear,causing it to fall apart.CollegeB.To inform readers how to manage coronavirus vaccinatioD.By introducing the characters.admission is the final high school objective.Four years of hardC.To advocate people to take coronavirus vaccination.25.What kind of peron as Tomr the writer?work is to achieve good grades,and a student's fate isD.To introduce coronavirus vaccination.A.Grateful and ambitious.determined not only by these achievements,but by the recordsBB.Successful and friendly.of thousands of other seniors trying to achieve a similarMy kids sit in Gee's living room and gently lift theC.Hardworking and hopeful.recognition.Christmas ornaments(装饰品)out of a wel-loved cardboardD.Kind and helpful.Nevertheless,by necessity,competition between studentsbox.Gee stands beside them,quietly explaining each treaure.26.What can we infer from the text?exists in all aspects of high school life.It sets and improves theShe tells them that she and Tom built their ornament collectionA.Tom was gone.standards in everything from sports to schoolwork.Healthy,piece by piece during each year's after-Christmas sale.B.Gee planned a move.friendly competition can have only benefits,but when itWe first met Tom and Gee in the early days of ourC.Jim would help Gee with her Christmas tree.becomes too fierce,jealousy()can tear friendships apartmarriage.Someone had been returning our garbage cans toheD.The writer and Jim built their ornament collection.Yet,despite all this,without competition,we would be lost.garage each garbage day,and Jim and I had wonderedhWhat's the best title of the passage?(28.What does the ecological definition mainly explain?Then one day we spotted him:an elderly man who lived acrossA.The Sadness of Losing a Beloved OneA.How to win the competition.the street.B.The Help from a Garbage ManB.What competition exactly is.3-43-53-6
三、本大题共5小题,共30分。阅读下面诗歌,完成11一13题。(共12分)叹庭前甘菊花九日赏菊杜甫陈与义檐前甘菊移时晚,黄花不负秋,与秋作光辉。青蕊重阳不堪摘。夜霜犹作恶,朝日为解围。明日萧条醉尽醒,今晨岂重九,节意入幽菲。残花)烂熳开何益孤芳擅天地,众卉亦已微。篱边野外多众芳,殷勤黄金靥,照耀白板扉四。采撷细琐升中堂。沽酒欲寿花,孔兄与我违。念兹空长大枝叶,清坐绝省事,未觉此计非。结根失所缠风霜。夕英)岂不腴,骚人自难肥。注释:【1】残花:指晚开的甘菊。【2】白板扉:指简陋的大门。【3】孔兄:钱的谑称。【4】夕英:出自《离骚》“夕餐秋菊之落英”。11.下列对两首诗的理解,不正确的一项是(3分)A.杜诗前两句写甘菊因为移栽的时间晚,重阳节时花蕾尚青,不能供人采撷。B.陈诗前四句写菊花在秋天绽放,夜晚遭受秋霜打击,白天仍有太阳呵护。C.杜诗“残花烂熳”与陈诗“黄金靥”都写出寺人对眼前盛开的菊花的喜爱。D.杜诗“开何益”与陈诗“岂重九”都以反问的语气强调菊花要适时开放。12.下列对两首诗的赏析,不正确的一项是(3分).杜诗写众芳被人们采撷至中堂,意在突出重阳节的热闹氛围。B.陈诗写众卉已经凋谢,反衬出秋菊在天地间傲然独立的风采。C.两首诗都综合运用描写、抒情等多种表达方式,内涵丰富。D.两首咏菊佳作风格不同,杜诗沉郁顿挫,陈诗明朗轻快。13.两首诗都借菊花表达人生感慨,请结合具体内容,谈谈两首诗分别表达了怎样的情感。(6分)14.在横线处填写作品原句。(共8分)(1)在《春江花月夜》中,张若虚写下“人生代代无穷已,江月年年望相似”后,进而慨叹江月有恨,流水无情:“,”,将诗情推向更深远的境界。(2)至情往往用朴素的语言表达。苏轼的《江城子·乙卯正月二十日夜记梦》开篇就用“十年生死两茫茫。”直接抒发了对亡妻无法抑制的思念。言一五中笛5而(址10而)
W:Oh,Mr.James.I'm pleased to meet you.Sandra is settling in well.She was a little shy at first,but sheseems happy now.M:That's good.There are a few things I must tell you about Sandra.She only eats vegetables,but I'd like herto have school dinners.W:That's okay.Our school provides a good range of vegetarian food.M:Great.She is also allergic to nuts.She mustn't eat anything at all with nuts in it.W:I see.I'll make sure that all the catering staff is aware of that.Is there anything else I should know?M:Yes.Well,you know,she has a toothache.So I help her get a dental appointment at 8:30.Then she can'tcome to school tomorrow.Can she take this Tuesday off?W:Sure.No problem.听下面一段对话,回答第14至第16三个小题。现在,你有15秒钟的时间阅读这三个小题。(Text 9)M:Hello,Bertha,take a seat,please.Could you tell me something about yourself?W:Yes.I left school two years ago and worked in a factory for four months.I was out of work for six months.Then I decided to go to college to study Tourism.And my father was a pilot,so I travelled a lot and Ithought this might be useful.M:I'm sure it was.Do you speak any other languages except English?W:Yes.I'm fluent in German and Spanish.I've learned French at school.And I'm learning Italian at eveningclasses.M:Excellent.Why did you apply for this job?W:Well,it's interesting and I want a job with career prospects.M:I see.Well,what's your weakness?W:Hmm...I'm a bit on the shy side in front of people.But I think I can overcome that by more training.M:OK.Our training will cover that.People usually become more confident with practice.Do you have any ex-perience of working in a travel agency?W:Yes.I did some admin,answered the phones and helped with bookings at Holidays You Go.M:Great.Then we'll inform you of the result within three days.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。现在,你有20秒钟的时间阅读这四个小题。(Text 10)M:As a teacher,I think it's right to tell my students to write about their pure feelings and real experiences.I al-ways taught my students how to learn by experiences.I also found it helped me get on well with the students.One day I asked my students to write a passage about their real experiences with their family members.All thepassages were very good,but the best one was written by a little girl,Lucia.I was moved by her story.In herpassage,she said her father had died years before and her mother had to work hard to support the family.Manytimes she had seen her mother work deep into night but never seen tears on her face.She also wrote that shewould stay strong and do her best to give her mother an easier life in the future.Like her mother,Lucia workedhard at her lessons and she was really good at any of them.I didn't know anything about her unlucky family tillthen because she always appeared happy and never showed that she needed anyone's help.I read the passage tothe class without her agreement.When I finished reading it,nearly all my other students crowded around Luciaand offered money to help her.Honestly speaking,I was proud of my students.But surprisingly,Lucia didn'texpress her thanks to her classmates and left school without telling me the next day.Maybe I shouldn't havetold her sad story to the class.第二节到此结束。现在,你有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。听力部分到此结束。【高三英语·参考答案第3页(共4页)】·22-03-398C·
绝密★启用前10.What is the man hurrying to do?2022年高考最后一卷(押题卷二)A.Go to swim.B.Return some books.C.Take a class.听第8段材料,回答第11至13题。英语11.Why did Jenny move to Italy?命/题/报1告A.To seek a better life.命题新情境书面表达以2022北京冬奥会为背景引出写作任务,体现了高考命题关注社会生活这一特点B.To complete her university course.命题新考向引第31题考查考生对文章结构的理解,试题角度新颖,区分度大C.To have a postgraduate education.本试卷满分150分,考试时间120分钟。▣然▣12.Where did Jenny usually live when at university in her country?第一部分听力(共两节,满分30分)回A.In the dorm.B.At home.C.In a rented house第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听力在线听13.What do we know about Italians?听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完A.They have a fast pace of life.B.They spend little time on work.最每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。C.They treasure family and friends1.How does the woman keep her heart healthy?如听第9段材料,回答第14至17题。A.By running.B.By climbingC.By walking.14.What is probably the man?2.What does the man think of the woman?邮A.An interviewer.B.A health coachA.Considerate.C.A doctor.B.Humorous.C.Energetic.长3.What time is it now?15.What does the woman suggest to people with unhealthy lifestyles?A.10:40.B.11:00C.11:20.A.Fighting with themselves.B.Asking others for helpC.Developing a new habit.4.Where does the woman recommend the man to go?16.What does the woman say about willpower?A.His parents'house.B.Her sister's shop.C.The cleaner's.A.It's complex.B.It's of little use.C.It's limited.斯5.Why is the woman unwilling to move?17.What are the speakers mainly talking about?安A.She lives near her office.B.She loves her community.C.She can't afford it.A.How to change bad habits.B.How to keep healthyC.How to develop good habits.第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)听第10段材料,回答第18至20题。听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最18.What should people do before truly enjoying others'company?佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒A.Avoid being alone.B.Be comfortable when alone.C.Love others first.钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。19.How can people reduce their feeling of loneliness?听第6段材料,回答第6、7题。A.By traveling around.B.By meeting friends.C.By being active6.What was the woman's brother's first word?20.What is the advantage of being alone?A.Hi.B.MamaC.Papa.7.What is the relationship between the speakers?A.Feeling more relaxed.B.Handling problems better.C.Valuing the time.▣A.Brother and sister.B.Father and daughter.C.Mother and son.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)档听第7段材料,回答第8至10题。第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)8.Why does the woman plan to go to the library?阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项翩译在线看A.To borrow books.B.To study there.C.To read magazines.A9.Where will the speakers meet?Calling all high school student writers!If you're looking for scholarships or ways to fund your futureA.In front of the library.B.In the gymnasium.C.Outside the classroom.education,look no further than writing contests.Below are two suitable contests for you.全国卷·英语押题卷21
参考答案1~5 BABCA 6~10 CCBAB 11~15 CAAAB 16~20 CCAAC21.B细节理解题。根据表格中的第五段“You must be 100%satisfied with your bag of Buffalo Nickels orreturn it within30 days of receipt for a refund(退款)”可得答案。22.D数字计算题。根据$47X3十19=$160可得答案。23.D推理判断题。根据表格中第三段的significant numbers can often only be found in private collections"可得答案。24.B推理判断题。根据第一段中的“Pasteur had made a mistake,.but in doing so he had also found avaccine..”可知答案。25.D推理判断题。根据第四段中的“Isolde Serfaty,his mother,criticized the‘competition and pressure toalways do better'that French children face.They are marked right from primary school,she said,referring to the marks out of20 used as the measurement of achievement across France'”可得答案。26.C细节理解题。根据第五段中的“The festival is aimed at demonstrating to young participants the potentwonder of making mistakes through a series of science based workshops.”可得答案。T27.A推理判断题。根据倒数第二段和最后一段中的“Once they have accepted that getting things wrong isnot the end of the world,they can come up with some crazy ideas..”可得答案。28.D细节理解题。根据第-段中的“A team of scientists have found that infants(婴儿)choose to watchvideos that describe correct counting,rather than those where the sums do not add up.”可得答案。29.C推理判断题。根据第三段中的These results show,.Children begin to count sometime after the age oftwo,and their skills develop over the next several years.But before then,infants witness many samples ofcounting demonstrated by parents or television.”可得答案。30.C推理判断题。根据倒数第二段中的“These data suggest that between the ages of15and18 months,infants begin to learn the abstract principles govering correct counting through their cultural countingroutine..”可得答案。3L.A主旨大意题。根据全文,如第二段中的“These findings demonstrate that humans begin to leam aboutcounting earlier than previously thought,based on their cultural counting routine,”可知答案。32.A推理判断题。根据第二段中的“The Talent Interview,an online recruitment platform”可知答案。33.D细节理解题。根据第三段中的“While getting information about Huawei's smart transportation projectimplemented()by a local business partner for Konya Metropolitan Municipality,Varank made a phonecall with Konya Mayor Ugur Ibrahim Altay,.inquiring about the benefits of the project'”可知答案。d34.B代词指示题。根据第五段中的“Huawei Turkey,which launched operations in Turkey in2002”结合该词后的内容可知答案。35.A标题判断题。根据全文,尤其是第-段中的“Turkish Industry and Technology Minister Mustafa Varanksaid that his country will continue to support Huawei'sR&.D center in its largest city Istanbul"可得答案。36~40 DBFGE41.D追求你的梦想,即使你也许会失败()。42.B这就是我通过制作(prodacing)一部短片努力所传达的。43.A一位自从他的同伴在一次任务中遇害(kled)后表现不同以往的警察。。44.C八年后,汤姆得到了线素并振作起来(put oneself together)去找到谋杀者。pull oneself together振作起来;定了定神。45.B当我在初中的时候,我就有了这个制作这部电影的想法(idea)。46.C但是由于没有满意的剧本和电影制作概念,所以这个计刘被推迟了(puto)。4?.C当他上(entered)高中的时候,大卫为艺术院校录取考试作准备(prepared)。【冲刺卷·英语参考答案第15页(共24页)】鹰C
13.把文中画横线的句子翻译成现代汉语。(8分) (1)其尤蠹政害人者,景进为之首。(4分) 译文: (2)时亲军有从帝百战未得刺史者,莫不愤叹。(4分) 译文:
直到九、十月间,已经下过霜,地里的水还没有退完,什么晚庄稼也 种不上,种冬麦都有困难。这一年的秋天,颗粒不收,人们开始吃 村边树上的残叶,剥下榆树的皮,到泥里水里捞泥高粱穗来充饥, 有很多小孩到退过水的地方去挖地梨,还挖一种泥块,叫做“胶泥 沉儿”,是比胶泥硬、颜色较白的小东西,放在嘴里吃。这原是营养 植物的,现在用来营养人。 那年我七岁,刚上小学,小学也因为水灾放假了,我也整天和 孩子们到野地里去捞小鱼小虾,捕捉蚂蚱、蝉和它的原虫,寻找野 菜,寻找所有绿色的、可以吃的东西。跟我们常在一起的,就有菜 虎家的一个小闺女,叫做盼儿的。因为她母亲有痨病,长年喘咳, 这个小姑娘长得很瘦小,可是她很能干活,手脚利索,眼快;在这种 生活竞争的场所,她常常大显身手,得到较多较大的收获,这样就 会有争夺,比如一个蚂蚱、一棵野菜,是谁先看见的。
I come from one of those families where you have to yell at the dinner table to get in aword.Everyone has a 41 opinion and talks at the same time,and no one has a 42 leadingto heated arguments.We often talk or even debate with each other on different topics.43afamily like mine has made me more curious about the world around me,making me tend to44 anything anyone tells me.But it has also made me realize that I'm not a good listener.Andwhen I say "listening",I'm not referring to the nodding-your-head -and-45-answering-Ooh-I-seevariety.I mean the kind of listening where you find yourself deeply 46 with the personyou're speaking with,when his story becomes so vivid that your world becomes47 about you and more about him.No,I was never very good at that.I spent summer in South Africa two years ago.I worked for a good non-profit schoolcalled Noah,which works 48 on behalf of children affected by AIDS.But if you askedme what I really did in South Africa,I'd tell you one thing:I listened,and I listened.Sometimes49,but mostly listened.And if I had not spent two months 50,I might have missed the 51momentwhen a quiet little girl at one of Noah's community centers,orphaned (L)at the age of three,whispered after a long52,"I love you."Before that summer,I knew how to hear.I could sit down with anyone and hear theirstories and nod and respond at the 53 time-but most of the time I was thinking about thenext words out of my own 54.Ever since my summer in South Africa,I have noticed thatit's in those moments when my mouth is closed and my 55 is wide open that I've learnedthe most about other people,and perhaps about myself.41.A.smallB.strongC.heavyD.large42.A.promiseB.scheduleC.problemD.wish43.A.Believing inB.Belonging toC.Bringing upD.Arguing for44.A.questionB.rememberC.understandD.wonder45.A.rudelyB.loudlyC.gratefullyD.politely46.A.competingB.quarrelingC.debatingD.identifying47.A.leastB.lessC.fewestD.fewer48.A.effortlesslyB.timelesslyC.aimlesslyD.tirelessly49.A.applaudedB.weptC.spokeD.complained50.A.studyingB.travelingC.listeningD.working51.A.astonishingB.botheringC.boringD.touching52.A.silenceB.courseC.journeyD.delay53.A.valuableB.freeC.rightD.same54.A.mouthB.bodyC.eyesD.head55.A.moodB.mindC.spiritD.sympathy第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。高一英语试卷第9页共11页
the ice-cream man's truck came into view.They quickly caught up and bought the ice-creams.Licking theice-cream cones,the two kids finally tasted the joy of success.At that moment,my mom had done for mykids what she had done for me countless times.Simple though it was,that phrase has become our battle cryfor the challenges we face.英语听力原文Text 1M:We can't afford to give you a lot of money because we don't have high-paying jobs,but you mustalways know that your mother and I are very caring when it comes to helping you.W:I know-and that is what I like about you.(1)Text 2W:Pardon me,what is the price of this keyboard?Is it on sale?M:It is usually fifty dollars,but it is twenty percent off until the 15th of this month.(2)Text 3W:I have to go to the doctor's office right after school.If you want to go to the beach when I'm done,wecan meet up there later.M:I have to go to dinner with my parents later.Sorry.(3)Text 4M:What are you going to order?I'm thinking of getting the noodles.W:Why not try something else?Their Italian dishes are good.For myself,I haven't decided.M:I had one of those yesterday.Let's split a medium pizza and a large salad then.(4)Text 5M:Can you tell me the meaning of“piece of cake??What about“easy as pie'”?(⑤)W:Neither is about dessert.They are similar in meaning to "no problem".M:Well,have you ever made a pie?There is nothing easy about it.Text 6M:What will you do while you're in Rome?W:I'd like to visit the Colosseum and the Trevi Fountain.M:Anything else?W:Well,also that tower that leans to the side.M:You mean the Leaning Tower of Pisa?W:Yes.M:Well,that isn't in Rome.It's in a town called Pisa.If you're going to travel anywhere outside ofRome,I suggest Venice instead.(6)You'd like it a lot because you can travel around in boats there.W:I'm only in the country for a week,though.(7)Would I have time to get to Venice?M:I think you could spend two days in Venice and the rest in Rome.(7)W:Great!I'll do that.Text7(第8题为推断题)M:When will you be finished with your work?W:Give me another hour,please.I just have to write an environmental report before tomorrow.Z20名校联盟(浙江省名校新高考研究联盟)2023届高三第二次联考英语参考答案第2页共4页
题型17高考请法填1空骑型语法填空(二)Passage 11,decorated 2.attracting 3.has welcomed/has beenwelcoming 4.but 5.Obviously 6.costumes 7.greater8.where 9.acceptance 10.in【易错警示】l.考查非谓语动词。decorated作后置定语,修饰robe,意为:身穿一件以花卉制绣装饰的古代飘这长袍,decorate和robe之间是被动关系,用过去分词。故填decorated。2,考查非谓语动问。这里用现在分阿表示自然而然的站果。故填attracting。3.考查时态。此处是对谓语动问的考查,从during眼the lastdecades这个时间状语,可知为现在完成时或现在完成进行时.故填has welcomed/.has been welcoming.
图津下面短文,从短义后各题所价的A、日、C、D四个选项中,进出可以填入空白处的最作选项。ally hadmrbbe summer dny outide My family and第三咖分语言知识运用(共两节,满分45分)whenaueryrd Then,w miles down the rod,we saw第一首(共20小题:恋小烟1.5分,满分30分)dender We saw mblesll o kniekknacks.We w pntes,gdewarewesawlosof smiling people talking,laughing,sitting,and standing in the sunshine.ouht back43ofmy childhood.Most of the elothes in my closet back then came fromasaayard sale-shopper.When I was little,she would drag me along with her.I used tothemuntil one special day when I saw that they also sold old 46 After that,I alwaysrose through the books until it was time to47Sometimes mom would 48 me one too.Soon,amhome library came from yard sale books.For me,these books were more 49 than their firstowe have yard sales?It certainly isn't for the 50.For all the time and 51 people put into them,ouhadymake minimum wage from the sales.I think,rather,it is yard sales that52 us together.Weeditions.things and we buy "new"old things.We talk and 54old friends and new neighbors.We get aivshare.We56 through kindness and love among all the old stuff.It's all about 57,both inyrdses teach us something about58 too.We can't really 59 anything here,after all;all年人goods and between people.weget is60 possession of our stuff,then it comes time for us to let it go and pass it on.C.preparedD.recalled41.A.announcedB.spottedD.Above all42.A.Even soB.In shortC.At leastD.dreams43.A.problemsB.memoriesC.realities44.A.marketsB.neighborsC.yard salesD.shopping malls45.A.imagineB.enjoyC.practiceD.hate46.A.booksB.paintingsC.platesD.toys47.Ag0B.start2C.workD.register48.A.awardB.writeC.buyD.lend49.A.popula▣B.usefulC.differentD.priceless50.A.funB.moneyC.relaxationD.responsibility51.A.loveB.resourceC.fundD.effort52.A.mixB.bringC.guide53.A.get rid ofD.inspireB.put away54.A.pass byC.go throughD.make use ofB.look for5.A.traditio加C.catch up withB.goalD.face up to5.A.extendC.chanceB.connectD.jobA.comunicationC.learnB.informationD.competeA.lifeC.delivery0B.ethicsD.exchangeA.purchaseC.economyB.exploreD.societytemporai町yC.ownB.legalD.trustC.normal高三英语试卷D.full第7页,共8页
(或寻求指教等)”,符合语境。51.C。根据上文中的a24-hour crisis support service和下文中的they intend to harmthemselves可知,作者接听热线时会确定求助人是否会伤害自己。establish意为“确定;证实”,符合语境。52.C。53.B。根据常识和上文中的I listen and provide a calm presence while they talk可知,作者会让求助人知道他们并不孤单,他会帮助他们渡过眼前的难关。work through意为“解决问题”,符合语境。54.B。根据下文中的You've helped me so much可知,求助人非常感谢作者。55.D。根据上文中作者加入Lifeline Gippsland帮助他人的故事可知,作者认为一通电话也可以传递善意。第二节主题语境:人与自我一一生活本文是夹叙夹议文。作者在中国游玩时结交了很多好友。56.valuable。.考查形容词。设空处作前置定语,修饰名词chance,表示“宝贵的”,用形容词,故填valuable。57.caught。考查一般过去时。根据上文中的last year可知,此处描述发生在过去的事情,用一般过去时,又因设空处所在部分的主语shop owner与动词catch之间为主动关系,故填caught。58.to communicate。考查动词不定式。manage to do sth..完成某事。59.kindly。考查副词。根据语境可知,设空处作状语,修饰offered,用副词,故填kindly。60.stories。.考查可数名词的复数。story意为“(真实情况的)叙述,描述”,为可数名词,根据语境可知,此处表示复数意义,故填stories。61.impression。考查名词。根据空前的a lasting可知,此处表示“印象”,用名词,故填impression。62.who/that。考查关系代词。设空处引导限制性定语从句,指代先行词traveler,且在从句中作主语,故填who或that。63.exploring。考查动词-ing形式。设空处作介词for的宾语,故填exploring。.64.the。考查冠词。at the end of.在…结束时。65.of/about。考查介词。remind sb.of/about…提醒某人…;使某人想起…。【补充说明】strike up:开始(谈话);建立(友谊)
第9期Al版Keys:(One possible version)封面故事1.Jly122.environmentally friendly九年级Unit7基础能力训练听力原文及参考答案听力原文A.听句子请根据所听内容,选择符合题意的图画回答问题。每个句子听两遍。1.Someone made Jane's baby brother cry just now.2.Alice is allowed to listen to English songs on school days.3.I don't think you are allowed to use the dictionary in the test.4.There is a sign saying that visitors are not allowed to smoke here5.My cousin and I went to the field and breathed some fresh air there yesterday.B.听对话请根据每段对话的内容回答问题,从每小题所给的三个选项中选出一个最佳答案。每段对话听两遍。听第一段对话,回答第6小题。W:Nowadays,kids have too much homework.In fact,I don't think primary pupils should haveany homework at all.M:None at all?W:No,and then they can do more interesting things after school.听第二段对话,回答第7小题。M:The programs on TV these days are boringW:You're right.I think it's because most TV programs are for adults.There are fewer programssuitable for us to enjoy.听第三段对话,回答第8小题。W:Have you taken a bus lately?It was awful!M:I know.The last time I took the bus,I had to wait for nearly twenty minutes for it to come.听第四段对话,回答第9小题。W:The summer holiday is coming.What are you goingto do,Peter?M:I am going to visit my grandparents in Australia with my father.What about you,Lisa?W:I want to do a part-time job,but my mother doesn't allow me to do it.So I plan to take part ina summer camp.听第五段对话,回答第10小题。W:I think kids watch too much television these days.What do you think,Bob?M:I totally agree.Parents should make their children read more books.听第六段对话,回答第11-12小题。W:What time do you go to school,Joshua?M:At eight o'clock.W:And do you go to school by car or by school bus?M:Neither.I have a group walking with me.W:Where do you eat lunch?Do you have a lunchroom?M:No.we don't.We eat in our classroom.After that.we have to clean our desksW:I see.What time do you come home from school?M:We come home sometimes at 4:30 pm and sometimes at 5:00 pm.
also be used to take exercise.It is convenient to park the bike.The bike can help save energy andprotect the environment.It is very safe.It doesn't cost much money,so many people can buyone.I think Li Hua's invention is great because it can help reduce traffic jams and help peoplereach their workplace or school quickly.第7期B3版Keys:(One possible version选择题除外)随堂练Section A(1a-2d)I.1.project2.daily3.pioneer4.website5.listedIL.1.Do you know the shoes with special heels2.Who were they invented by3.Then what are the heels used forSection A(3a-3c)1.1.ruler2.remained3.trade4.smelled/smeltll.1.by accident2.It is believed3.without doubt4.have taken placeSection A(Grammar Focus-4c)1.1-3CBCIl.1.was taught to cook2.Who was;drawn by3.What are;used forSection B(1a-2e)I.1.sourer2.were divided3.Canadian 4.Salty5.heroesll.1.by mistake2.look up to3.Not only;but also;was4.at the same timeSection B(3a-Self Check)1.1.mention 2.invented3.different 4.daily5.nearlyII.1-5 CAEBD
the worst service of the three.All in all,each store has its own good points and bad points.It's up to you to decide where toshop.第5期B3版Keys:(One possible version客观题除外)随堂练Section A(1a-2d)I.1.songs2.reporter3.ticket4.comfortableⅡ.1.so far2.is close to3.waiting time4.the most cheaply5.the best soundIII.1.Because people can always buy the freshest vegetables and fruit there.2.This SundaySection A(Grammar Focus-3c)I.1-5 ACBCAⅡ.l.the thinnest of2.Did;sing;she did3.What does;think of4.more expensiveSection B(1a-2e)I.1.talent2.role3.gave4.poor5.exampleII.1.magicians2.creative3.winner4.beautifully5.seriouslyΠ.1.making up2.For example3.It's up to you4.have;in commonSection B(3a-Self Check)I.1-5 EADBCⅡ.l.talents2.chose3.comfortably4.because5.thinking6.the best7.to help8.Everybody9.him10.than
听力参考范文TextlM:I am planning to go to Alaska,but the flight ticket is so expensive.How about taking a ship?W:Too long by taking a train or boat!You can find some discounted flight tickets.M:Good suggestion!Text2M:Madam,can I help you?W:Oh,thank god.I just got out of the specialty shop.The department store is so huge that I can'tfind the toilet to answer the call of nature.I am in such a hurry.Text3M:Have you seen my maths textbook,Mom?I forget where I placed it.W:What gives?Again?Why do you always pay no attention to your personal belongings?I amnot your babysitter,Dear!Text4W:There is something wrong with the Internet.Could you lend me your laptop?M:Oh,sorry.There are some spots and lines on the monitor screen.I even can't find the arrow ofmy mouse although it is well connected.Text5W:Hello,Maria speaking.I just want to remind you of a sales promotion this weekend.Comearound and select your favorite books.M:Thanks.Let me check my schedule.I have a dentist's appointment then but I can make itanother time.听第6段材料,回答第6、·7題。Text 6M:Lucy,one of my long-lost friends will come around to have a meal with me.Afterwards,wewill hang out in the walking district nearbyW:So will you dine out?M:Nope.I will cook for her,but my cooking will surely upset her.W:Don't worry and I recommend a very useful app,definitely a hit recently.M:Wow,could you tell me the name ofit?W:No problem.It is called Sweetisine,integrating the word sweet and cuisine.And it offers somany recipes to choose from.听第7段材料,回答第8、9題。Text7W:Good morning.Our company wants to rent your stadium to hold a staff volleyball competition.I hope your coach,Harvey Holland,will serve as a judge this time.M:Sorry,madam!He has quit this job.However,we have landed a new one named Randy Lee,really experienced and professional.W:Well,I would prefer to work with Mr.Holland again.The last time we came here,HarveyHolland well guided us.Could you give me contact information to find him?M:It is against our company's policy to offer you such kind of private information.I think you canget in touch with Mr.Lee and tell him your competition's details.And then you can decidewhether you will make him your judgeW:Fine,I will try to phone Randy later.听第8段材料,回答第10至12题。Text 8M:Hello,I'd like to send some books to my daughter and this is the address.What is the size andweight limit?W:It is 10 dollars per kilo.The size is 100mm X 100mm X 100mm.It also must be tied withstring.M:Fine,but how long will it be delivered to New York?W:Two days by train or one day by air.We have daily flights at midday.And if we collect theparcel right now,then it will catch that flight and arrive within 24 hours.M:Let me see.It's already Tuesday.So I have to choose the latter one.And how about the postage?W:According to the weight and distance,I suggest it is roughly 30 dollars.If you want urgentexpress delivery,you are expected to pay 10 dollars more.M:No,thanks.
IX.66.modern267.By growing crops.368.A railway station.69.Butthechangeshave also broughtmany problems.70.有些人不惯住在高楼里。X.71.be72.scores 73.of74.failed!75.silent76.because77.Luckily78.a79.me80.greatest(下转第1、4版中缝主管主办单位河北省供销合作总社
试题答案 15 CCABA 6~10 ABBAC 11~15 BCCBA 1620 CACBA 听力部分录音材料 (Text 1) M:I'll attend a lecture on Wednesday.Let's discuss this further at the Friday meeting. W:Unfortunately,I'll be leaving for London on Thursday after noon.Maybe we can talk that morning. M:Sounds great. (Text 2) M:Laura,would you like to get something to eat with me at 11: 00pm?
mistakes and try again.That's what you must learn to do,too. She kissed him and continued:"I'll leave one of these pencils on your desk so you'll remember that everybody makes mistakes, even teachers.Donnie looked up with love in his eyes with a smile. The pencil became Donnie's prized possession.That,to- gether with Mary's frequent encouragement and praise for even Donnie's small successes,gradually persuaded him that it's all right to make mistakes-as long as you erase them and try again 24.Why did Donnie rarely finish his work? A.He was the youngest in his class. B.He seldom answered those difficult questions. C.He spent too much time checking his answers.
1、2024普通高等学校招生全国统一考试·名师原创调研仿真模拟卷(一)1理科综合答案
2、[百校名师]2024普通高中高考模拟信息卷(三)3文科数学L试题
1、[百校名师]2024普通高中高考模拟信息卷(一)1文科数学L试题
19.(12分)设函数f(x)=xea-x+bx,曲线y=f(x)在(1,f(1)处的切线方程为y=x+
3、衡水名师卷 2024年高考模拟调研卷(新教材◇)理科综合(六)6答案
1、衡水名师卷 2024年高考模拟调研卷(新教材▣)化学(一)1答案
1、衡水名师卷 2024年高考模拟调研卷(新教材▣)历史(一)1答案
1
4、[名师卷]2024年高考模拟调研卷(六)6语文(新高考◇)答案
1、衡水名师卷 2024年高考模拟调研卷(新高考◇)语文(一)1答案
1、百校名师 2024普通高中高考模拟信息卷(五)历史
1、百校名师 2
5、耀正文化 2024届名校名师模拟卷(六)6物理答案
1、[耀正文化]2024届名校名师模拟卷(六)6物理答案
1、耀正文化 2024届名校名师测评卷(一)(政治)试卷答案
1、全国名校2024届



2答案(数学))