咸阳市2022~2023学年度第二学期期末教学质量调研检测高一数学试题参考答案及评分标准一、选择题(本题共8小题,每小题5分,共40分.在每小题给出的四个选项中,只有一项是符合题目要求的)1.B2.B3.A4.B5.C6.C7.D8.D二、选择题(本题共4小题,每小题5分,共20分.在每小题给出的选项中,有多项符合题目要求.全部选对的得5分,部分选对的得2分,有选错的得0分)9.BC10.BCD11.AD 12.ABD三、填空题(本题共4小题,每小题5分,共20分)13.-214.0.9415.60(或写)16.(0,-2)(或(2,2),或(-2,2))四、解答题(本题共6小题,共70分.解答应写出文字说明、证明过程或演算步骤)(1+x>0.17.解:(I)由题意得解得-1
And I bet it costs a lot to buy everything you needed.M:But I found most of the stuff in the kitchen cupboard!(Text 8)M:Anna,will you attend our school festival next month?There will be some clubsand outdoor activities.There will be a cookery club and a poster one-that's aboutcreating posters to reflect the history of our town.Another club is abouttoy-making.Participants will make toys out of wood.W:I'm particularly interested in the first one.That must be worth going to.Whatabout the outdoor activities?M:There'll be swimming matches.And there'll be a walk in some nearby woodsevery day.The leader is an expert on insects.He'll show some that live in the woods,and how important they are for the environment.W:Sounds interesting!M:Yeah.If you'd like to read about how the preparations for the festival are going,the festival organizer is keeping a blog.Just search online for the festival website,and you'll find it.W:Thank you very much for all the information.(Text 9)M:My guest today is the young singer and songwriter,Liz Stewart.Liz,what sort ofmusic did you like when you were younger?W:Well,my parents were big jazz fans,so I heard a lot of that when I was little.ButI didn't take to it.As a kid,I loved pop music.Then,in my teens,I got interested in
490018328C4992%9☐【语篇导读Eieen Taylor在Heav'nly甜甜圈专卖店的免下车购物中获得一次意外的帮助一排在地前面的顾客为地买了单,地为此深登感动。自此之后,她也每次为后面的客人付了费。4l.D.大家都是排队购物,所以此处应指她前面的那位陌生人。故用ahead of。42.、A,由上文可知,这个人的举动对“我”的这一天产生很大影响。故用difference,43.B.由最后一段可知,Eileen Taylor最近失业了。故用lost。44.D.因为没了工作,所以经济上有点紧张。故用tight,45.C。虽然自己的钱不多,但因受到前面那位的激励,她也为她后面的那一家付了12美元。故用inspired,46.B。由前文可知,此处应指她的善举。47.C。因为大家都是排成一队,所以这种友好的行为是向后传递的,故用backward48.A,由文章首句可知,这些顾客都是驾车来的。故用drivers.49.B。名词辨异。order意为“订单”。50.D,介词短语辨异。由句意和上下文可知,事实上,该店经理早已注意到了这种帮助他人的友善行为。故用血act,51.C。这家甜甜圈店早就因这种友善而闻名了。故用known。52.A。全文讲述的是该店的顾客的行为,而不是谈材料、服务或员工,故用customers。.53.B.短语动词辨异。start off发动:pull up(车)停下;break down出故障;turn away转身.54.C。此处指的是免下车购物的队伍。55。D。由句意可知,此处应指一天的营业结束的时候,没有顾客排队了,吧台也空了.故用emp,d,56.A。由前文可知.57.D。所有人都因为这种善举而感到兴奋。58。B。由句意可知,此处应指主人公再一次找到工作之后,每周六都会光顾这家店子,并且很慷慨地延续为身后的顾客付钱。59.A。解析见58题。60.C。解析见58题.61.the,考查冠词的基本用法。与句首的“The Asian elephant'”对称,表类别.62.illegal。考查构词法的基本运用。根据句意可知,此处用训cgal,意为“非法捕猎”63.significantly。.考查副词的运用。由句意可知,此处用副词形式,修饰动词.64.which。考查定语从句关系代词的运用。65.most。考查形容词的比较级的运用。由句首的“Of the three locations”可知,三者中的比较应用最高级。66.was built。考查动词时态和语态的运用。根据句首的时间状语可知用一般过去时;由句意逻辑可知,应用被动语态。67.has adopted,考查动词时态的运用。由句首的时间状语“In the past decades'”可知,此处应用现在完成时。68.in,考查介词的搭配。result in为固定短语动词,意为“导致”.69.but/yct,考查并列连词的运用。由前后两个分句的意义逻辑可知,此处应用but/yet,表转折。70.preferred.考查非谓语动词的运用。prefer(更喜欢)与food之间为逻辑上的被动关系,故用过去分词作定语。the animalspreferred food相当于the food that is preferred by the animals.【短文改错】My Learning TripIn order to broaden our horizons but gain hands-on experience,last week we headed for a village.andThe instant we arrived there,various meaningful activities attracted our attention,waitingour active participation.After10rh clmly,pdied bam Thn.pdiral creflly inlearning trip never failed them.USfantastic time we had!Not only did it giverelationbut t halo btogetcr第一处错误:考查并列连词的运用。第二处错误:考查短语动词搭配。第三处错误:考查非谓语动词的运用第四处错误:考查谓语动词的时态。第五处错误:考查承接副词的运用。第六处错误,考查定语从句关系代词的运用第七处错误,考查冠词的基本用法。第八处错误:考查人称代词的运用。第九处错误,考查感叹句的表达第十处错误:考查谓语动词的时态运用。名师导学·名校名卷经典试题汇编英语参考答案一14M.Yor husband would do.
2.考查动词词义辨析。句意:今年夏天,I1岁的小女孩艾迪·巴雷特(Addy Barrett)采访了现任国家动物园灵长类动物主管的巴斯蒂安一巴斯蒂安小时候就这么做过,表达了她对大猩猩的热爱。A.respecting尊敬;B.showing展示;C.thanking感谢;D.sharing分享。根据句意可知,此处为share one''s love表示分享自己对于大猩猩的热爱。故选D项。3.考查形容词词义辨析。句意:Addy是动物园的常客,看大猩猩看得不厌。A.regular有规律的;B.special特别的;C.rare罕见的;D.previous以前的,根据never gets tired of watchinghe gorillas.”可知,艾迪经常去动物园。故选A项。4.考查动词词义辨析。句意:我了解到大猩猩正濒临灭绝。A.observed发现;B.researched研究;C.sold卖;D.endangered危急。根据下文I needed to do something to savemy_5 animals.”可知,动物需要被拯救,因此可知大猩猩正濒临灭绝所以需要拯救。故选D项。5.考查形容词词义辨析。句意:我需要做些什么来拯救我最喜欢的动物。A.favorite喜爱的:B.energetic精力旺盛的;C.helpful有帮助的;D.priceless无价的。根据上文“Addy,a3一visitor to the oo,never gets tired of watching the gorillas.”可知,Addy对于看猩猩从来不感到厌倦,因此猩猩对于Addy来说是喜欢的动物。故选A项。6.考查名词词义辨析。句意:她为自己的项目卖自制饼干。A.school学校;B.course课程;C.theme主题;D.project项目。根据下文“Addy_l2_the Gorilla Heroes project andmeanwhile she held social media discussion to raise 13 in the hope of more participationin protecting gorillas..”可知,Addy有自己项目。故选D项。7.考查短语词义辨析。句意:最近,她获得了2019年格洛里亚·巴伦青年英雄奖(Gloria BarronPrize for Young Heroes)),因为她努力为保护濒危动物的动物组织筹集了7000美元。A.as for至于;B.owing to因为;C.regardless of不管;D.apart from缺少。分析句意可知,此处Addy被授予奖项的原因是她为保护濒危动物的动物组织筹集了较多的钱。故选B项。8.考查名词词义辨析。句意:最近,她获得了2019年格洛里亚·巴伦青年英雄奖(Gloria BarronPrize for Young Heroes),因为她努力为保护濒危动物的动物组织筹集了7000美元。A.worker工人;B.plant植物;C.animal动物;D.consumer消费者。根据句意可知,此处的组织为保护濒危动物的动物组织。故选C项。9.考查名词词义辨析。句意:巴斯蒂安说,大猩猩面临的挑战是栖息地丧失、气候变化和疾病传播的综合。A.opportunity机会;B.question疑问;C.challenge挑战;D.possibility可能性。根据下文But there's also the problem of mining that_l0 gorilla's living conditions.”答案第14页,共17页
第二部分阅读(共两节,满分50分】第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFire has been known for its powerful energy and is used in both ancient and modern cere-monies.Festivals about fire are celebrated all around the world.You can learn about some ofthem below.The Torch(火把)FestivalThe Torch Festival takes place from the 24th to the 26th day of lunar June every year inChina.It is an important traditional festival of the Yi,Naxi,and Bai ethnic people in South-western China.For 3 days,the people carry burning torches and take part in a variety of ac-tivities.Fruits,fireworks and lanterns are all festively hung around the torch.The Burning Man FestivalThe Burning Man Festival,which began in 1986,is based on the idea of community,in-clusion,creativity,fashion and anti-consumerism.It is an eight-day festival held in Nevada,America from late August to early September.At this time of year,people from all over theworld come here.All participants are called burners.The Fire and Snow FestivalIn mid-February every year,in the depths of cold winter,the Fire and Snow Festivaltakes place in Japan.Originally,this festival had its roots in a purification ceremony.In mod-ern times,however,the festival is more of a community event.A sweet drink,made from riceis served up there.The Jeongwol Daeboreum Deulbli FestivalAnother fire celebration to take place in February is the Jeongwol Daeboreum DeulbliFestival in the Republic of Korea,Asia.The festival goes back centuries,when local familieswould keep cows.Farmers would set fire to the mountains to destroy old grass and kill harm-ful insects.Now,a hilltop is set to pray for health and a good harvest in the coming year.21.Which one is the Chinese festival?A.The Torch Festival.B.The Burning Man Festival.C.The Fire and Snow Festival.D.The Jeongwol Daeboreum Deulbli Festival.22.What do the last two festivals have in common?A.They take place in European countries.B.They are celebrated in the same month.C.The festival participants are called burners.D.The purpose of them is to destroy old grass.23.In which part of a magazine is the text probably found?B.Health.C.Culture.D.Education.A.Diet.【高-英语第3页(共10页)】·23-311A·
11-15 ACBCA16-20 CCBAA21-25 DDBCA26-30 ABDCA31-35 DDDBA36-40 EGDAC41-45 BADCD46-50 ABDAC51-55 DCBBC56-60 ADCAB61.went62.who63.a64.possession65.immediately66.was found67.reasons68.to make69.impossible70.about短文改错71....the cinema see...see前加to72.that was in…that→who73....in the front of ..去掉the74....lies on the ground...lies lay75....hurried to himself...himself→him76....but so we did.but→and77.Late,we telephoned...Late→Later78..the boy's parent…parent parents79....we eventual got toeventual→eventually80....we were delightful...delightful-delighted书面表达One possible version:Dear Alice,It has been more than two months since our Chinese Traditional Culture Club was set up byseveral classmates and me.I'd like to tell you something about our club.So far,we have held a variety of activities on Chinese traditional culture,such as learning to painttraditional Chinese paintings and make Chinese knots and kites,appreciating Chinese shadowpuppetry,holding a Hanfu party and so on.Every member played an active part in the activitieswhich they said benefited them a lot.Not only did they learn more about Chinese tradition andculture,but they also had much fun.I hope our club will attract more students.Yours,LiHua部分解析阅读理解第一节A篇主题语境:人与社会一一历史、社会本文是应用文。文章介绍了历史上的几位航空领域的先驱人物。21.D。理解具体信息。根据Gaston and Albert Tissandier中的Gaston Tissandier and his brother,Albert,became the first to fit an electric motor to an airship可知,蒂桑迪尔兄弟创造了第一架
like some magazines to read.M:Sure,I'll get some for you.(Text 8)W:Hello,I don't have a booking.I'm wondering if there is any chance you haverooms available this evening.I'm here with my best friend,so we need a doubleroom,please.M:I'll just check that for you,madam.[typing]Yes,we do have availability for youthis evening...and the price will be $250.W:Okay,so $250 per night?M:Yes,madam.W:We need a double room for two nights,please.M:Okay.What I'll need from you is your passport.And would you like to pay in cashor by card?W:Well,here is my passport.And yeah,I think I'll pay by credit card,please.M:Okay ..(Text 9)M:Hi,Joanna.Before we discuss your new research project,I'd like to hearsomething about the psychology study you did last year for your Master's degree.How did you choose your interviewees for that?W:Well,I had six interviewees,all professional musicians,and all were females.Three were violinists.Two were pianists and there was a flute player.M:And they were quite young,weren't they?
8:16ll令61数学511A答案(1).pdf所以x)图象的对称轴为直线x=6十2(k∈),>晋+经当x)在[aa+]上单调时,+
本文是记叙文。五岁的女儿给妈妈准备了一件特别的圣诞礼物,让妈妈很感动。41.A。42.D。根据下文中的to make some money可知,因为作者的女儿自己没有钱,所以就去不同的邻居那里问她是否可以做些零工来赚些钱,以便给作者准备圣诞礼物。43.A。根据下文中的but that Christmas she gave me a gift可知,作者不知道女儿是怎么做到的(即给谁做了哪些零工),但是女儿在圣诞节为她准备了礼物。44.C。根据下文中作者收到礼物后的感受可知,女儿的礼物令作者难忘。45.B。根据上文中的Because money was tight可知,因为手头紧,作者没能订阅报纸。46.D。根据下文中的I would look for one at doctors'offices or anywhere else和we often readthese freebies together可知,看报纸是作者的乐趣之一。47.D。下文中的freebies提示本空选择free。48.A。根据下文中的as we often read these freebies together可知,作者的女儿经常和作者一起看这些免费的报纸,因此知道作者喜欢看报纸和到处收集免费的报纸看这件事。49.C。根据下文中的to be held in my hand和I held those precious quarters in my hand可知,这个礼物很小。50.B。根据下文中作者女儿的回答You'll love it可知,作者询问女儿礼物是什么。51.A。下文中的I held those precious quarters in my hand提示本空选择quarters,.属于原词复现。52.C。根据上文中作者的女儿所说的It's for a newspaper可知,这两枚25美分的硬币是用来买报纸的,因此她们可以从(卖报的)机器里取一份新的报纸了。53.B。根据上文中的I held those precious quarters in my hand可知,作者手中握着那两枚珍贵的25美分硬币,感受到女儿对自己浓浓的爱,觉得自己是非常富有的女人。54.D。55.B。根据上文内容可知,作者的女儿在五岁时送给作者两枚25美分的硬币作为礼物让作者很感动,于是在女儿去上大学时,作者送给女儿一罐25美分的硬币,提醒女儿她的爱对作者来说是无价的,同时也提醒她们,爱不费分文,但对她们母女来说却意味着一切。第二节主题语境:人与自我一一做人与做事本文是记叙文。Steve Ramirez选择对大脑进行研究,并发现可以通过激活好的记忆来抑制不好的记忆。56.subjects。考查可数名词的复数。根据下文中的from Shakespeare and piano to astronautsand medicine可知,subject在此处意为“科目,学科”,为可数名词,且根据设空处前的allkinds of可知,应用其复数形式,故填subjects。57.decided。.考查一般过去时。根据上文中的That made choosing a major difficult可知,decide的动作发生在过去,应用一般过去时,故填decided。58.which/that。考查关系代词。设空处引导限制性定语从句,修饰限定the subject,且在从句中作主语,故填which或that。59.be examined。考查被动语态。根据语境可知,they指代上文中的memories,且与examine之间是被动关系,又因设空处前有情态动词can,故填be examined。60.to。考查介词。respond to.对…有反应。61.a。考查冠词。根据语境可知,此处泛指一个不好的记忆,且bad以辅音音素开头,故填a。62.working。考查动词-ing形式。prevent sth.from doing sth.阻止某物做某事,妨碍某物使不做某事。3.to reach。考查动词不定式。hard to do sth.做某事很难。64.more。考查副词比较级。“the+比较级,the+比较级”意为“越…,就越…”。
必修二Unit6综合评估参考答案及部分解析参考答案1-5 CBBAA6-10 BCABC11-15 ACACB 16-20 BCACB21-25 ACBBC26-30 DABBA31-35 CADAC36-40 BADFE41-45 BADCB46-50 ADADD51-55 BBDCC56.the 57.attending58.themselves59.exciting60.for61.began62.to warm63.and64.events65.are organized写作第一节One possible version:Dear Peter,How's everything been going recently?A photo exhibition,named "Charming China",will be heldat 3 pm in our school hall next Friday.I sincerely hope that you can join us.At the exhibition,photos which record the huge development of our country will be shown.Besides,pictures ofour city taken by students will also be displayed.I believe it will be a great chance for you to getto know our country.I'm looking forward to your reply.Yours,Li Hua第二节One possible version:As Miriam finished,she broke down into tears again.Pauline comforted her,and the two womentalked about their lives for a while.Pauline told her how she'd been raising Eve by herself andinvited her over to spend time with them."Eve will love to meet you,"she said."And thank you



答案)
2英语答案)

2英语答案)
