②张某③张丙④孙某A.①②B.①③C.②④D.③④【答案】D【解析】【详解】③④:我国法律规定,配偶、子女、父母为第一顺序继承人,张丙是膝乙之子,孙某为膝乙丈夫,对她的遗产有继承权,③④正确。①:我国法律规定:兄弟姐妹、祖父母、外祖父母是第二顺序继承人。继承开始后,由第一顺序继承人继承,第二顺序继承人不继承。膝乙丈夫、儿子在,膝甲作为兄弟姐妹不继承,①排除。②:孙某已与膝乙离异,没有继承权,②排除。故本题选D。5.杨甲(女)的母亲与杨乙(男)的母亲是同胞姐妹,杨甲与杨乙于1995年隐瞒表兄妹关系到民政局办理了结婚登记,婚后生育了两个子女(现已成年)。后来二人因感情不和长期分居,杨甲认为双方夫妻感情己完全破裂,遂于2021年5月,起诉至法院请求判决与杨乙离婚。下列说法正确的是()①无效婚姻,法院应宣判离婚②杨甲、杨乙双方均可申请仲裁③法院判决确认杨甲与杨乙的婚姻无效④婚姻期间共同财产按照同居关系处理A.①②B.①③C.②④D.③④【答案】D【解析】【详解】①:三代以内的旁系血亲禁止结婚,杨甲、杨乙是表兄妹,二者的婚姻是无效婚烟,不需要宣判离婚,①错误。②:婚姻纠纷不适用仲裁,②错误。③:杨甲、杨乙是表兄妹,属三代以内的旁系血亲,二者的婚姻是无效婚姻,③符合题意。④:杨甲、杨乙的婚姻是无效婚姻,属于同居关系,婚姻期间共同财产按照同居关系处理,④符合题意。故本题选D。6.李某与涂某在结婚时书面约定婚后收入归各自所有。儿子小涂出生后不久,两人因家庭矛盾协议离婚,儿子随李某生活。离婚后,涂某一直拒付儿子的抚养费。2017年2月1日,小涂申请防近视眼镜外观设计专利,8月1日获得专利权。下列说法正确的有()第3页/共16页
【解析】细节理解题。根据第四段内容Experts say fluoride has helped drive down rates ofcavities in teens and adults.可知氟可以帮助降低患蛀牙的几率。故选C。35.【答案】D【解析】推理判断题。通读整篇文章内容可知尤其是开头的调查The findings were based on asurvey of parents of more than5O00 kids aged three to fifteen.和结尾的“We want the parents to bein charge of the toothbrush and the toothpaste.”可判断这篇文章的主要目的是建议父母监管孩子使用牙膏的量。故选D。第二节这是一篇说明文。文章就如何在英语课上得到更好的分数提出了儿条建议。36.【答案】A【解析】过渡句。根据该空前句“Writing long research papers,reading books you dont like andtaking countless vocabulary quizzes can be a challenge if English is not among your favoritesubjects..”后句“There are plenty of ways to improve your studies..”的句意可知此空为过镀句,起承上启下的作用。37.【答案】C【解析】主题句。根据整个段落的内容可知该空是整个段落的主题句,再根据后面一句话中的him和he指代选项C中的your instructor。.38.【答案】D【解析】细节句。根据前文的描述“不要害怕尴尬开口问问题”可知,D项符合语境,意为“很可能你不是唯一一个感到困惑的学生。”39.【答案】G【解析】细节句。根据前文内容“Sitting back and allowing others to do all the talking may causeyou to lose focus and daydream.”和选项G中的It指代Sitting back and allowing others to do all thetalkingo40.【答案】F【解析】细节句。根据该段的小标题及该空前一句话可知,要和你的导师一周之内尽可能多待一段时间,而且tutor一词多次出现在文本和选项中。第三部分语言知识运用第一节这是一篇记叙文。文章主要介绍了携程CE0孙洁(Jane Sun)在国外的求学经历。她认为,文化体验可以消除分歧和冲突。41.【答案】A【解析】考查动词。文化体验可以消除分歧和冲突。bridge在.·上搭桥;separate分开;sus-pect怀疑;foresee预见。42.【答案】B【解析】考查动词。句意:实际上,她本人就是一个活生生的广告,(宣传)旅游何改变一个人。结合空后的aif以及后文对孙洁的描述可知,她的经历告诉人们旅行可以改变一个人。43.【答案】c【解析】考查形容词。结合马拉松的特点以及下文提到求学经历的艰难,可知此处选择艰难的,困难的。enjoyable使人快乐的;unique独特的;difficult困难的;hopeless绝望的。【高三英语测试参考答案(第6页共8页)】
听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。现在,你有20秒钟的时间阅读这四个小题。(Text 9)W:I want to buy a pair of running shoes.Maybe LI-NING.M.Why do you need running shoes?You aren't a runner.W:But I exercise at the club.And I use the running machine.So I need good running shoesM:There are different kinds of LI-NING shoes though.You don't have to buy an expensiveW:I want the best.My sister often says good shoes are very important.They support my feet.M:Yes,that's it.W:I wonder if they have my size.M:Well,we can wait for the assistant to help us,or we can look through the boxes down here.What's yoursize?W:Here in China.it's 37.M:Well,here you are.Size 37.Woman's.400 yuan.Wow,what a waste of moneyW:A little expensive.Let me try them on.M:ANTA and PEAK shoes are on sale.You can try this pair.W:Thank you.These are comfortable.How much are these ANTA shoesM.Look at the price.That's exactly half the price of those LI-NING shoesW:The price sounds reasonable.I'd like to buy ANTA.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。现在,你有20秒钟的时间阅读这四个小题。(Text 10)M:When I was a little child.I was so naughty that I always did something that made my parentsngryThey aways educated me.but I never listened to them.My parentsaways toldmetfuwhenIwentout.However,all I thought was that they were too strict with me.But I changed one day.That day,on my wayhome,when I got to the crossing,the light was red,but there was no car crossing the road.So I went across theroad before the light turned green.At that moment,a car rushed towards me.I was suddenly scared,so thatcouldn't move but stood still.Luckily,the driver stopped the car in time and I didn't get hurt.But I did getscared.I couldn't imagine what would have happened if the car didn't stop in time.I told my parents what I exprienced.At first,they blamed me as usual,but then comforted me patiently.I knew I was wrong.After the mistake.I finally knew that all they said was really meaningful to me.I was much more carefulandIlistened tomyparents.第二节到此结束现在,你有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上,听力部分到此结束。试题答案听力:1~5 CBBAA 6~10 BBACC 11~15 ACACB 16~20 ABACC阅读理解:21-23BDCA篇:本文是应用文。文章主要介绍了HSE招聘几个志愿者职位的相关情况。21.B【解析】细节理解题。文章第一句就提到了H$E是一个非营利性组织,它旨在为所有英语学者创建个免费的在线英语学台,即帮助英语学者。22.D【解析)细节理解题。文章Administrative Assistant部分提到了只要求志愿者懂英语,其余都提到了要懂中英文。23.C【解析)细节理解题。文章Editor部分提到,编辑将根据经理的要求用中文或英文撰写、润色和校对文本24-27 DBACB篇:本文是记叙文。作者的大儿子沉迷于游戏,因此经常熬夜,作者对此深恶痛绝。于是,他想到了一个办法:要想玩游戏就得赚时间。24.D【解析】细节理解题。根据第二段和第三段的内容可知,Hunter沉迷于电子游戏。25.B【解析】推理判断题。根据第五段中It's not that I'm against video games:I am just against playing themevery waking moment at the expense of exercise可知,作者不反对玩游戏,但不能以牺牲健康为代价。由此推断,作者对于游戏的态度较为客观。26.A【解析】推理判断题。根据最后一段中1 t neveroccurred to him that running金卷仿真密卷(九)was giving him a sense of英语参考答案第3页(共6页)22,JJ,FZ公M0
主水中煮一会儿。_可意:然后,他们如语ese culture ber2023高考考前冲刺押题卷(五)·数学参考答案9.选A1.选B因为U=(x∈N|x≤6}={0,1,2,3,4,5,6),A=:162x6-a2y61…6_6{1,2,3,4},所以CUA={0,5,6},故选B.a2+b2a2b2=1,即b2.x6-a2=a2b2且选B因为x=a十i,所以z=a一j,则x·2=a2十1,|z|=/a2+1.因为x·乏=2|z1,所以a2+1=2√Q2+1,解1PM·PN=(定值,故AE角,∠ONP(2得a2=3,故|z|=2.故选B.=∠ONP=90°,.△OMP和△ONP均为直角三角形,23.选D对于A,m⊥n,m∥a,n∥B,不一定得到a⊥B,A错M,N两点在以OP为直径的圆上,故B正确;10.选误;对于B,⊥n,a∩B=mnCa,不一定得到a⊥B,B错由双曲线的对称性可知PF,·PF2=(PO+O下)·(PO误;对于C,m∥n,m⊥a,n⊥B,则a∥B或两面重合,C错误;对于D,m∥n,n⊥B,则mLB,又mCa,所以a⊥B,D-0F1)=1P012-1OF,12=1P012-2,其中c2=a2+正确.故选D.b2,1P012≥a2,.PF1·PF2≥4.选D由函数的定义域为(一1,十∞),不关于原点对称,a2一c2=一b2成立,故C正确;如故f(x)为非奇非偶函数、故A错误;因为f(x)图2利用双曲线的对称性,不妨设1115直线FN垂直一条渐近线,垂足m1+)+千2所以f(-2)=1n(1-号)-1=为N;直线F2M垂直另一条渐近-n2-1,即在点(-号(-2)处切线的针率为线且交双曲线于点P,易知直线F1N与直线F2M的交点始终落在-ln2-1,故B错误;当x∈(0,十o)时,ln(1+x)>0,y轴上,故D不正确.故选D.1+x>0,所以f(x)>0,当x∈(-1,0)时,ln(1+x)0且u≠1,即f(a-x2er)≥-f(2lnx+x+2)=f[6-(2lnx+x+2)]台f(a-.x2e)≥f(4-21nx-x),(logax-1.>1因为函数∫(x)是定义域为R的增函数,所以当x≤1时,f(x)不可能是增函数,所以函数f(x)在所以a-x2e'≥4-21nx-x有解R上不可能是增函数,则函数∫(x)是R上的单调递减函即a≥x2er+4-21nx-x有解,0a(x2e+4-2lnx-x)min数所以品≥1解得0,所以g(x)在(0,0)上单调递减,在(x0,十∞)上单调递增。渐近线y=,的距青为1PM所以g(x)min=g(x0)=x6e'。一2lnz0-x十4.b2o-ayol同理|PN|因为x6e。=1,√a2+b2所以ln(z6e2)=ln1台lnx+lne=02lnxo+an=0.n+ao,则PM|·PN所以g(x)mn=1-0+4=5,a2+b2所以a≥5,所以a有最小值5.故选B.
19.(12分)强形ABCD中,AB/DC,∠DAB=90',CD=名,AC-ABA,照,对AC将△DAC折起,使点D到达点P的位置,E为BC中点,如图2.(1)证明:PE⊥AC(2)若PE=√3,求点A到面PBC的距离.图1图2封线
ZSDFGHJKLMA X CV B N RRemington made several adjustments,and launched the Sholes and Glidden typewriterJuly 1,1874.Its keyboard layout was almost the same QWERTY keyboard layout we use todwith a few minor differences.I and 0 were left out to help shave down production costs,on tbasis that these numerals gould be produced using other keys,such as a capital I and a capitalRemington also swapped the R and.keys.The 0 was added fairly early on,but some keyboards well into the 1970s were still missirthe number 1.The first Remington typewriter sold poorly (it could only type in upper-case letters,waexpensive at $125 per unit,and often broke).The updated Remingtgn 2 typewriter,introducein 1878,changed this.Not only did it correct some of the defects of the Sholes and Gliddemachine,but the launch allowed Remington to sell the typewriter business to three formeemployees.IBringing in marketing expertis he new Remington Standard TypewriteCompany was able to bring the typewriter to commercial success.32.Which of the following is true about the Remington typewriter?A.Its earliest keyboard layout is still used today.B.Its keyboard layout is arranged alphabetically.C.It reduced the typist's typing efficiency.D.Its first generation of products sold surprisingly233.What is the problem with the original key layou?A.Its keys are fixed on metal arms.B.Its key metal arms always get stuck.C.Its key design has no capital I and O.D.It was patented in October 1867.34.What is the reason for the success of the Remington typewriter?A.Expensive price.B.Considerate service.C.Professional marketing knowledge.D.Gorgeous appearance design.35.Which of the following is the main idea of this article?A.The marketing history of keyboardB.The value of ancient typewriters.C.The development and change of keyboard.D.The improvement of typist efficiency.第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。英语试卷第8页(共12页)
38.BU考查小标题。根据小标题特点,句子短,且多为祈使句;根据段落第一句Be sure to plan some recreational activitiesaround your area.These are great treats to keep the kids entertained during the summer and you can stay local.可知,本段讲述的是在家附近选择户外活动目的地。39.F☐考查段末衔接句。本段介绍的是如果孩子对园艺感兴趣的话,可以学着户外种植,也是很有意义的。F项Thennear the end of the summer they can enjoy learning how to cook the fruits of their garden.给出了这样做的预期结果,夏天结束的时候,他们就可以学烹饪亲手种植的农产品了。40.C☐考查段中衔接句。本段小标题Take a Road Trip指的是乘车长途旅行。根据空前的If you have time a week longtrip is great,,but if you don☐t have the ability a weekend is also great.可知,有时间可以计划一周的旅行,或者-个周末也是很好的。C项承接上文,这样整个夏天孩子们就有了期待。空后句子则是从选择目的地的角度给出建议。【答题技巧】七选五考查学生的篇章意识,考生要注意文章中心话题,段落间联系和上下句之间的逻辑联系,才能更好地选择答案。像第40题,所在段落是暑假陪孩子户外活动建议的一个:乘车旅行。继续分析空前空后,分别提到了旅行的时间和地点,选择适合家庭,尤其是孩子喜欢的户外活动,这样就很容选择正确的答案。【文章大意】本文是一篇记叙文,描述了分别多年后,父子重逢的场景。没有对话,但字里行间都能感受到浓浓的情意,只有紧紧的拥抱于能表达那一刻所有的情感。41.A口take a bath洗澡。天气炎热,一个风尘仆仆的年轻人艰难前行,以及后文的dirty.clothes和bare feet可做出判断,联系后文可知,为了迟来的见面,这条路走了很久,衣衫破烂,更谈不上洗澡了。42.AC根据上下文可知衣衫破烂。wom破旧的。43.DC根据上下文对年轻人形象的描述,人们一般会认为他是一个乞丐,一个无家可归的流浪汉。homeless无家可归的。44.C冂本句意为:他呼吸沉重,还是加快步伐,偶尔会停下来擦擦额头的汗。occasionally偶尔地。因为着急赶路,所以不会经常停留,所以A、B错误,而D过于绝对,不能选。45.A口本句意为:尽管喉咙干渴,他也不曾休息一下喝口水。前半句是s引导的让步状语从句,and连接两个形容词放在句首,描述年轻人干渴的处境,结合后文的a drink of water可以做出判断。46.B□take a rest休息一下。年轻人着急赶路,甚至不愿停下来休息一下喝口水。47.D口本句意为:他慢慢停下来,以手遮日,看看前边站着的是谁。slow down放慢脚步。因为看到前边站着人,所以放慢脚步看看是谁。48.A□根据后文to see who was standing far ahead of him,烈日下,看远方的场景,应该是用手挡住阳光,让眼睛可以看得更远。49.C口本句意为:尽管天气炎热,老人还是身穿最好的套装,看起来干净得体。burning炎热的,根据上文on a hot day可知,天气炎热。50.B口suit套装。51.D口本句句意:他可能等了很久了。本句情态动词表推测,根据常识判断等了数小时,比较合理。52B口本句句意:年轻人用残存的力气,跑向老人,心绪难。本句描述年轻人见到老人后的反应,一路奔波就为了见面,所以跑过去,比较合理。53.A口本句句意:跑到老人跟前,让自己先复一下,保持得体的状态,这是很有家教的体现。此处calmness和后文的dignity意义接近,指静、端庄的仪态。54.C口本句句意:他说不出话来。此情此景,竟无语凝噎。speechless说不出话来。55.D口本句句意:他的眼神与老人相接,期待老人的原凉。联系全文可猜测:一个游子,多年不僧陪伴双亲膝下,内心总是愧疚的。56.C口本句意为:老人什么也没说,但泪水早已滑落面颊。联系上下文可知,相对无语,唯有泪千行。57.D口本句意为:老人张开双臂,欢迎游子归来。extend one口s welcome表达欢迎。
Aresult from howhave also二ecThe bottomfrom air towound another nonswimming species,the bouse purwwwellaarfing三water:it's likely that many birds winged it28.What does Frank Fish think of the new stady?A.Challenging.29.Which can be inferred from the second prB.Doubiful.A.Eagles can never swim in deep waterB.It was a great challenge for birdstouoC.After cnough adaptations more birdsilleD.Land-based flying birds began theirnd30.What happened to the nine birds during the research?A.They lost their ability to swim.B.They were hurt and fell to the ground.C.They made surprising and graceful swimming.D.They learned to swim from some diving birds31.Which is the suitable title for the text?A.Penguins Teach Their Smaller Cousins to SwimB.European Birds Prove to Be Cousins of PenguinsC.Researchers Have Found Secrets toThe Flight of BirdsWatching Nonswimming Birds Gives Clues to Evolution of PenguiIn an interview with Joe Rogan,famed astronomer Neil DeGrasse Tyson explained we already havvincd veelorthethirdmyhDnd now in Califoria,we've invented“flying solar panels(太阳能板),”as they are beinitcver way to cut dow habitat oue tthespace theeporation as the shade they provide protects vital water droplets (from the sun's evanWith the world's largest irrigation canal network,and years that can reach 290 days of sunshiCalifomia isny positioed to xplotthis emerging imoation of canal-covng sor farms.Santa Cruz is investigating this method as a possible generator of solar energy that would allow forsaving of 63.5 billion gallons of water from evaporation annually,a massive windfall for a state whiregularly suffers from droughts.However the story begins in the Indian state of Guiarat in 2014.when a pilot project covering 75nceAotcaualspaecelcdoheccafonofanenlirCcaalopsoarphantnVaSdaaDstricLandanotehe Narmad RverRsecher od haaternndemeath the pancourathem and prevent themomoveeatingcnynof b2-5%.Brandi McKuin and her colleagues at UCSC wanted to model the advantages and disadyantagescovering the Golden State's6.000 kilometers of canals in solar panels,including using three separtechniques to measure water loss in different areas through evaporation,and which method of constructwould be the most efficient at scale.Their results published in Nature Sustainability picture a sunny futRoger Bales,,a coauthor(合作作者)on the paper put it simply,saying,.“This study is a very importanttoward encouraging investments to produce renewable energy while also saving water."32.How can the new inventions benefit humans?A.They reduce habitat requirements.201820B.They need more space than before新高考模拟02英语(有听力)第5页
15.Where is the pattern of the backpack?A.On the front.B.On the topC.On the back.16.Which gift will be given to the man's mother?A.Shoes.B.Scarves.C.Gloves.17.What does the man think of the woman?A.Responsible.B.Humorous.C.Patient听第10段材料,回答第18至20题。18.What does Tom and Jerry mainly focus on?A.The 161 famous short films.B.The influence of two main roles.C.The fights between a cat and a mouse.19.When was Tom and Jerry first played in theaters?A.In1937.B.In1940.C.In1943.20.What makes Tom and Jerry so popular in the speaker's opinion?A.The colorful roles of the story itself.B.The worldwide influence of the story.C.The lively pictures and funny sounds.第二部分:阅读理解(共两节,满分35分)第一节(共10题:每小题2.5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。Manfred Steiner had a successful and productive career as a doctor,helpinggenerations of medical students learn about hematology().But all along,he had afeeling he should be doing something else:studying physics.At age 89,he finally realizedthat dream,earning his Ph.D.in physics from Brown University."I always had this dream:Gee,someday I would like to become a physicist,"Steinersaid in an interview with NPR.Steiner was a teenager when World War II ended.By then,he was fascinated withphysics.On the advice of his family,however,he decided to pursue a medical career instead.高二期末检测英语试题卷(2022.1)第3页(共12页)
第Ⅱ卷非选择题第二节(共10小题:每小题1.5分,满分15分)阅凌下而知文,在空白处填人1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The Litle Prince is 61 children's fantasy book which6(write)and iltrated by thefenehwrilerAnloinedesaint-ExupeydlnngWorldWarfl.buininisalsoenjoyedbyadolhs,It mainly teastory aba loeyprince63(cm)fromnther panet.The litle princemects a pilot64hsrshed in the dser and the two become friends:The book talks aboui theimporianceoflokingbenealhthe-surfneoifthings'5_(uncoipr)theirealmeamings-Ilikeitheauseit has made me think a o lifeahov reponsibilityfriendind (oly)One of the most7(y)i he hook iswhich the linle prince fell in lovwith.Iam really touched by the linc"the time you spend on your rose that6(make)yourrose so important."-because it shows how we form special bonds with others by caring and takingresponsibility for them.69(personal),I think it is a touching book suitable for people 70 all ages.第四部分写作(共两节,满分35分)第一节短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)假定英语课上老师要求同桌之向交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共行10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一一个漏字符号(A),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线(小)划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.·只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Good morning,everyone!I feel delight to share some of my views here.Being a hetter self,I think,mean more than being excellent in study but being a all-round person.To be a better self,we should recognize us correctly by knowing our strengths and weakness.Basedon self-recognition,we need to take action to enhance that we are good at and gain experience ourfilures.We need to keep a good state of mind but believe ourselves.It is also essentialtoimproveouability to commuicate proper and address difficulties.etrivewithoumerI'mcined that you canandbebetter Thankyou!第二节.书面表达(满分25分)假定你是李华,你的英国朋友Jon来信询问中国目前的发展情况,请你根据下列要点给他写一封回信,内容包括:1.交通出行的便利:2.通信技术的发达。注意:山.词数100左右2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.开头和结尾已给出,不计人总词数。高三英语第8页(共8页)

政治)
2英语答案)


![[江西大联考]江西省2025届高二年级上学期11月联考数学f试卷答案](http://picture.yyzbdaan.com/weibo.png?text=[江西大联考]江西省2025届高二年级上学期11月联考数学f试卷答案)



英语试题及答案)