13、把文中画横线的句子翻译成现代汉语。(8分)(1)及囧、坐是沈滞者累年。(4分)(2)荀勖疾寿、遂讽吏部迁寿为长广太守,辞母老不就。(4分)14.在著史方面、虽然有人认为陈寿有良史之才,但也有不少人看不起他。请概括人们看不起他的原因。(3分)(二)古代诗歌阅读(本题共2小题,9分)阅读下面这茸唐诗,完成6←6题。筹笔驿李商隐厂独岛犹疑畏简书,风云常为护储骨”。徒令上将挥神笔,终见降王”走传车。管乐有才原不忝,关张无命欲何如?他年锦里经祠庙,梁父吟成恨有余。!注】①茅笔种:旧址在今四川省广元北。《方典胜览》:筹笔驿在绵州绵谷县北九十九里,蜀诸葛武侯出师,尝驻军齐划于此。②储胥:指军用的禽栅。③降王:指刘拌。5.下列对这首诗的理解和赏析,不正确的一项是(3分A.本诗议论以抑扬交替之法,写事以虚实结合之法,句谓别具一格。B.首联赋予猿鸟风云人格化,言其畏军令、护设施,以衬诸葛军威。C.诸葛亮曾自比管仲、乐毅,“原不忝”表达的是诗人对他的肯定。D.作者游历武侯祠时,仿佛听到诸葛亮吟诵梁父吟而哄心生遗根。·根据诗歌内容,概括诸葛亮功业未就的原因。(6分)名篇名句默写(本题共1小题,6分)补写出下列句子中的空缺部分-(6分(1)苏轼在《赤壁赋》中塑造的曹操“”的文武兼备的英雄形象,已经成为国人心中的经典。(2)《登高》中,杜甫以‘”打通了景物中时间与空间的界限,把无限感伤寄寓其中。(3)在古诗文中,诗人常借“鱼”的意象来描绘和谐美好的环境,抒发自由自在的感情如在我们学过的诗文中就有这样的例子:“05语文·第8页(共10页)
民生活的细致观察与刻画,字里行间流露出对船夫们的同情与关切,体现了作者“性格柔软又倔强,敏感又宽厚的一面。③文章通过对船主和伙计们动作和语言的细致刻画,叙述了船夫的生活状况;文中详细描述的喜保赌钱的情节,反映了当时动荡的现实,也在一定程度上反映了人们思想的混乱和朝不保夕的生存危机,体现了作者在当时社会剧变下“安忍静虑”的定力。(每点2分,意思对即可)10.【答案】D【解析】“古人/称礼云礼云”断句有误,这里是魏徵引用古人所说的话来论述自己的观点。“古人”是“称”的主语,意思是“古人说”,中间不能断开,所以排除A、C两项。“礼云礼云/玉帛云乎哉”与“乐云乐云/钟鼓云乎哉”是对称句,结构应保持一致,所以又排除B项。故选D项11.【答案】B【解析】两个“故”字含义不相同:“故乐者闻之则喜”中,“故”的含义是“所以”;“君安与项伯有故”中,“故”的含义是“交情”。12.【答案】C【解析】“他十分认同古人的观点,即礼乐只是一些形式罢了”错误,原文的意思是“古人说:‘礼仪难道仅指玉器和丝绸吗?音乐难道仅指钟鼓等乐器吗?’乐调的根本在于人内心的和膝,而不在于声音本身”。古人认为礼乐不仅仅是形式的东西,魏徵对此表示赞同。13.【答案】(1)礼乐,不过是圣人根据事物的特点而设立的教化的工具,国家政治的兴衰,难道也由此而发生变化吗?(“缘“隆替”各1分,判断句式1分,句意2分)(2)这就像拿着垂的圆规曲尺而没有其他技术和材料,坐等着器具的制成,终究是不可能实现的。(“是”“执”“得”各1分,句意2分)》【参考译文】六月乙酉(初十日),祖孝孙等人演奏新修定的音乐,太宗说:“礼乐,不过是圣人根据事物的特点而设立的教化的工具,国家政治的兴衰,难道也由此而发生变化吗?”御史大夫杜淹说:“北齐将要灭亡时,产生了《伴侣曲》;陈朝将要灭亡时,产生了《玉树后庭花》。它们的声调哀婉缠绵,路过的人听到都悲哀哭泣,怎么能说政治的兴衰和音乐无关呢?”太宗说:“不对。音乐能够感染人,所以心情高兴的人听到音乐就喜悦,心情忧愁的人听到音乐就很悲痛,悲痛与喜悦全在于人的内心,而不是由音乐引起的。(面对)即将灭亡的政权,百姓都必然感到愁苦,所以听到音乐就很悲伤。现在两首曲子都还在,我为你演奏,你会悲伤吗?”右丞相魏徵说:“古人说:‘礼仪难道仅指玉器和丝绸吗?音乐难道仅指钟鼓等乐器吗?’乐调的根本在于人内心的和睦,而不在于声音本身。”史臣司马光评论说:礼是圣人所躬亲实践的,乐是圣人所喜好的。圣人做事正直,喜好和谐静,又想与天下人共享,并使之流传百世,于是制作了礼和乐。礼和乐有本源也有形式,中正和谐是它的本源,容貌声音是它的形式,二者不可偏废。先王坚持礼乐的本质,没有一刻不记在心里;推行礼乐的文饰,没有一刻不身体力行。礼乐兴起于内宫,显名于朝廷,遍及乡村邻里,远达诸侯藩国,流传于普天之下,从祭祀军旅到饮食起居,没有不包含在礼乐之中的。这样经过几十年、几百年之后,文治教化普遍深入每个领域,天下大治,出现凤凰来仪的祥瑞。假使失去礼乐的本源而徒有其形式,一日实行它而百日丢弃它,想用礼乐来移风易俗,实在是难以办到的。因此,汉武帝虽然设置协律,讴歌祥瑞,不是不美妙,但仍不能避免下哀伤的罪己诏。王莽设置执掌天地四时的羲和之官,考定音乐的宫调和节奏,不是不精准,却仍不能挽救渐台之祸。晋武帝制定笛尺,调和金石乐器,不是不详细,却仍不能消除阳的灾异。梁武帝设立四器,调和八音,不是不详审,却仍不能避免台城之辱。如此看来,即使《韶》《夏》《濩》《武》之音全都流行于世,假如其他政事不能与此相称,竟也不能感化一个人,何况是四海民众呢!这就像拿着垂的圆规曲尺而没有其他技术和材料,坐等着器具的制成,终究是不可能实现的。况且,齐、陈淫荡昏庸的君主,所做的亡国之音,暂时在朝廷演奏一时,怎么能改变其成为一代哀乐的本质呢?而唐太宗轻率地说政治的兴衰和音乐无关,怎能说话这样轻率,如此武断地非难圣人呢!精品押题卷·语文三第2页(共4页)
③进到腊月,头一桩神圣的事情是请老姑爹爹来家里写对联。其实,父亲也能写,但他嫌自已的字不好,只敢写些鸡笼与猪圈的对联,人丁出入的门,总要贴上老⑨伺候好了牲畜和草木,父亲终于点燃一挂长长的鞭炮,在烟雾与磷硝香里响姑爹爹的字才体面。之前,父亲早已经将红纸栽好,将墨汁倒进一只小碗或小碟子,亮地关上门。莱已上桌,我们围着父亲,开始过一个人间的年。彼时,头顶上的灯泡还将陈年的毛笔尖在温水里泡开。老姑爹爹摆开架势写时,父亲立在一旁端详着,也被蒙了一层红纸,我们刚穿的新衣服和桌上五颜六色的菜,都罩在一片红得毛茸茸的光里…其还间以牵一牵纸角,怕未干的墨汁在纸上流,私自篡改了字形。写好一张,父亲双手捧着,轻放在地上,几乎要行跪拜礼的样子。那个时候的父亲,仿佛是书房里的童⑩多少年后,我坐在除夕的灯影里,回想少年时候跟随父亲过的那些年,蓦然懂子,谦逊地侍奉着老姑爹爹写字。他敬重老姑爹爹的字,他更敬重这一副副红灿灿得,父亲,作为一个中国老式农民,他对日子,是从骨子里怀着敬重之心的,以至与日的对联,大概他心里想要的如意与吉祥,都在这红纸黑字里寄托了吧。子贴近的那些草木、农具、牲畜,也同样敬重。年是他表达敬重的一个神圣的仪式。(有删改)④写完对联,晚上照例是有一桌薄酒招待老姑爹爹的,而老姑爹爹的一桌酒话总逃不了前朝旧事,什么曹操在江北吃了败仗于是有了“无为”这个地名啦,什么朱15.在班级举办的“美文荐读”活动中,主持人向大家推荐了《父亲的年》这篇散文。(1)阅读全文后,有同学认为文章第⑩段多余,建议删去。你同意这种看法吗?元璋少年穷困给人放牛啦…父亲爱听,我也爱听。老姑爹爹的桌子前;酒杯深则(长9)请结合全文内容说明理由。野管中(5分)故事长,酒杯浅则故事短,于是父亲频频起身给老姑爹爹斟酒。写对联的日子之于父亲,近似节日,而这个节日,最后总要在老姑爹爹醉醺酿的故事中结束才算圆满。(2)在本次活动的赏读推荐环节,你将作为代表发言。请从下面两句话中任选⑤最后是贴对联,放鞭炮,写了三百六十多天的长文,到了腊月三十才算是明明句作为开头,写一段推荐性文字。(不少于150字)(10分)白白地点了题。三十这天,奶奶和妈妈,一个锅下一个锅上地忙,父亲上午擦洗门板开头一:虔诚的行动,神圣的仪式,父亲的年令人感动。上的旧对联与面糊,下午贴老姑爹爹写的新对联。双扇门贴好对联不容易,父亲叫开头二:这篇文章的语言朴实,令人感动。管人用(我和弟弟站在他身后一丈开外的地方看,“齐不齐啊?啊…右边高了?”父亲一连串地问。到底不放心,又从锅边叫来浑身油汪汪的母亲,要她也来目测。仿佛对联贴得不像样,一年的日子怕也要不像样,所以父亲极其慎重。⑥除了对联这重头戏,父亲的年,还会插入其他一些小情节。阅读下面的材料,完成第16题。联合国环境规划署《2020排放差距报告》指出,当前家庭消费温室气体排放量⑦裁对联剩下的红纸条,父亲一片也没扔,年夜饭前,全搬出来,门前的梨树、柿约占全球排放总量的2/3,加快转变公众生活方式已成为减缓气候变化的必然子树、桃树,门后的柳树、榆树、楮树,一一都拦腰斜贴一块红纸条,迎宾似的,远看,一片的喜气,父亲喜欢日子笼罩在这样一片茫茫的喜气里。有时,墙角堆放的农具,选择。锄、锹、木锨…也会贴一张方方的红纸片。存米的坛、储稻子的仓、堆柴的披厦,也【认识碳减“新宠”】会在一张旧红纸片上再摁上一张新的。那些农具物什,仿佛一一被加盖红章,在父“碳普惠”是低碳权益惠及公众的具体表现,是一种实现多元参与、多重价值的亲眼里,它们伴同自己一起度过辛劳的日子,都是有功的,该要敬一敬。大年初一,低碳模式,是推动改变人们生活方式和行为,让每个人参与到应对气候变化进程中牛屋里牵出的生产队的牛,两只黑镰刀似的牛角上,也各贴了一张小小的红纸片,那的重要手段,对于推进全民减排有十分重要的意义。一,中云补口【探索低碳消费】入整西,款也是父亲贴的,弄得憨厚的老水牛像个蹩脚的媒婆,带着两弯羞涩的喜气。⑧三十的黄昏,父亲端一大盆温热的水,背大半筐上好的棉籽,去给生产队的牛两面在微信小程序中搜索“三晋绿色生活”,点击进入并注册后,便开启了自己的一桌除夕宴。回家后,再舀几大瓢汤,门前门后,开花结果的树个个根边灌一点。“低碳账本”。该小程序下方共有四方面内容,分别为“首页”“个人碳账本”“积分他觉得,与我们贴近的这些植物,过年也该喝一点汤,且是荤的汤。他与它们,饱暖兑换”“我的”。进入“首页”,页面提供了“打卡赚积分”“三晋绿色生活”两大板块。在“三晋绿色生活”板块中再细分,还有“衣”“食”“住”“行”“游”五个下游板块,并两不弃。语文试卷(二)第7页(共10页)语文试卷(二)第8页(共10页)
讲三步一体高效训练记“我一转身,看见敌人将我围住了,就端起冲锋枪扫射,一下子打死七八个。”张富清说,交火的时候,他感觉到自己的头被猛砸了一下,消灭眼前的敌人后,手一摸,发现满脸都是血。原来,子弹擦着头顶飞过,把一块头皮掀了起来…“打死七八个敌人后,我逼近碉堡,用刺刀在城墙底下刨了个洞,把我带的八颗手榴弹和一个炸药包码在一起,拉着了手榴弹,炸毁了碉堡…”(六)在张富清简陋的家中,珍藏着一个打满了补丁的搪瓷缸。一面是熠熠生辉的天安门、展翅飞翔的和鸽,一面写着:赠给英勇的中国人民解放军一保卫祖国、保卫和。孙玉兰说,这是丈夫最心爱的物件。从1954年起,这个搪瓷缸就是张富清生活的一部分。如今,补了又补,不能再用,张富清就把它认真保存了起来。20世纪80年代初,张富清一家搬到现在仍居住的建行宿舍。30多年过去,楼上楼下、左邻右舍都已翻修一新,老两口的家还是老样子。斑驳的墙壁,褪色的家具…虽然朴素,这个家整洁而充满生气。阳台上整齐地养着一排绿植,像是一队整装待发的战士。面色红润,声音洪亮,精神矍铄,我们面前的张富清,仿佛不是一位90多岁的老人。近几年,他仍然坚持自己下楼买菜,有时还下厨给老伴炒几个菜。透过窗户,常常听到他爽朗的笑声…1985年离休后,张富清一直保持着读书看报的惯。他特别爱看《半月谈》。卧室的写字台上,一本2016年版的《系列重要讲话读本》,被他翻阅得封皮泛白。第110页的一段文字旁,做着标记“要不断改造主观世界、加强党性修养、加强品格陶治,老老实实做人,踏踏实实千事,清清白白为官,始终做到对党忠诚、个人干净、敢于担当。”这不正是共产党员张富清一生的写照吗?(九)3月2日,部队派员专程到来凤,探望老战士张富清。是夜,素内敛沉默的儿子张健全抑制不住内心激动。眼含热泪,他写下深情的记录部队来人了老兵心中掀起波澜面对军装上的军徽老兵用一条独腿坚强站立缓缓举起右手庄严地行上军礼(摘编自唐卫彬、杨依军、谭元斌《英雄无言一95岁老党员张富清的本色人生》)材料二:2019年3月22日,主席在罗马会见意大利众议长菲科时谈到,愿意做到一个“无我”的状态,为中国的发展奉献自己。“我将无我,不负人民”,八个字底蕴深厚,意涵丰厚,值得深究。王国维在《人间词话》中提出“有我之境”和“无我之境”两种境界,“有我”与“无我”,可以用来品评诗词境界,也可以作为衡量做人境界的标准。先秦儒家也有关于“无我”的论述。《论语·子罕》中记载:“子绝四:毋意,毋必,毋固,毋我。”法则天地,成为一个顶天立地的大人,这是儒家修身的目的。天地最大的德行是“无私”,正如《礼记·孔子【24新教材ZCYK·语文-R-选择性必修上册-G DONG】
-
1/3埠市2022一2023学年度第二学期期末学业水监测高二语文参考答案1.(3分)D2.(3分)C3.(3分)A4.(4分)①从“达尔文主义”到基于种质连续理论的“新达尔文主义”,再到综合进化理论“现代达尔文主义”,达尔文进化论经历了三个时期。②“达尔文主义”时期进化论不断被修正和完善,但没有被根本性动摇。“新达尔文主义”时期魏斯曼否定了达尔文学说中关于遗传规律的一些非正确观点,并接受继承了进化论的主要方面。“现代达尔文主义”符合遗传学机制,考虑到环境因素影响,并把进化的思想扩展到生物学的所有分支。(每点2分,共4分)》5.(4分)①缺乏实事求是的精神:在自然条件下,变异虽然只是作用于外部性状,其结果很难确定,而且没有人能明确区分开个体差异和微小变异,但却并不能否认存在生物的变异。②缺乏发展的眼光:从达尔文主义,到新达尔文主义,再到现代达尔文主义,随着生物学的发展,进化论也在不断修正、完善和发展,从而对生物进化作出更科学的解释。③该论调以偏概全:达尔文进化论在解释诸多具体细节时,难免存在这样或那样的不足甚至错误,但不能就此否定其整个理论体系。(每点2分,答出两点给4分。共4分)6.(3分)B7.(3分)B8.(6分)①通过小说,寄托希望,希望能够打破封建社会的黑暗;②通过小说慰藉那些反封建斗士,鼓励他们继续努力奋斗;③不让青年被自己的痛苦寂寞感染,基调不能消极;④感受到人间有读者,有人理解自己,感到喜悦。(每点2分,共6分。答出三点得满分)9.(6分)①《明天》是鲁迅先生着力反映妇女悲惨命运的小说之一,作者把一个残酷的世界摆在了读者面前一弱者被“吃”,而众人对此漠然视之,这样的民众没有“明天”。②只是耽于幻想“明天一切会好起来”的,如单四嫂一类的人,不会有明天。③要想有“明天”,就要唤起人们对封建社会的憎恨,对单四嫂子悲惨命运的同情,对病态的社会加以“疗治”。(每点2分)10.(3分)EIN11.(3分)D12.(3分)A蚌埠市高二年级语文参考答案第1页(共3页)13.(8分)(1)(单于)素听闻李陵家的名声,李陵作战又勇敢,(单于)就把自己的女儿嫁给李陵使他显贵。(共4分,“素”“妻”“贵”三处,每译对一处给1分;句意1分。)(2)(李陵)到浚稽山停下扎营,和单于相遇,大约三万匈奴骑兵包围了李陵部队。(共4八“L些”“估”“可”二hk后x十.k公1八.句产1八1
Earlier researchers had followed these people for an average of 17.5 ycars.At the start,the participants an-A selection of older children are "wcll-bcing leaders"for the school and mcct with Molloy once a weck toswered questions about the foods they ate.But they were not asked about their diets at any time after that.talk about students'well-being.That helps to keep both the older and younger children very interested in theOver time,there were 5,400 heart-related incidents among the group.This included 2,088 deadly andtopic.non-deadly heart disease events and 1,302 deadly and non-deadly stroke events.It also included 1,897 deadlyAlthough there's no data yet to quantify the effect this approach has had,Molloy says there are noticeableand non-deadly heart failure events and 113 other deaths from(cardiovascular(心血管的)disease..differences.Children now use the language and concepts they've learned about their mental health in everydayAfter examining the data,Allen's team found a link between egg consumption as reported at the start ofconversations.Teachers say that the students appear to have done well with the stress of the pandemic,too.the study and people's risk of developing heart disease.As their egg consumption rose,so did their risk.Focusing on mental health doesn't harm their studies,either.In fact,Molloy argues it improves themEggs contain a lot of cholesterol about 200 milligrams.That is the highest daily amount recommended“Our program proves it,”she says..under current guidelines.Less than one egg a day on average is acceptable from a nutritional standpoint.The32.What do the animals in the first paragraph refer to?study is observational,meaning it can only show there is a link between egg consumption and heart disease.A.Pupils'imaginary friends.But it cannot prove eggs are the cause of the disease.It may just be that people eating a lot of eggs are also con-B.Different parts of the brain.suming a lot of bacon.C.Popular animals among pupils.28.What were the participants asked about at the start of the study?D.IIcated topics for children's biology classes.A.Their birthplaces.B.Their physical conditions33.Who gives lessons in the podcast'?C.Their dicts.D.Their ages.A.The company's manager.B.The school's head teacher.29.What are the statistics in paragraph 3 about?C.Older primary school studentsD.Experts from Grow Your Mind.A.The number of deaths from heart disease.34.What does Molloy expect the podcast to do?B.The number of treatments for heart diseaseA.Allow kids to practice public speaking.C.The number of different causes of heart disease.B.Improve kids'performance on math tests.D.The number of heart disease cases among the participants.C.Teach kids ways to deal with mental problems.30.What can be inferred from the last paragraph?D.Provide kids with a chance to show their talentsA.Eggs are good for everyone.35.What does Molloy say about the podcast?B.Eating eggs with limits is beneficial.A.It is desirable.B.It is harmful.C.Eggs are the cause of heart disease.C.It is unnoticeable.D.It is humorous.D.Eating eggs has nothing to do with heart disease.第二节(共5小题:每小题2分,满分10分》31.What is the best title for the text?根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。A.Eggs Have Grcat Nutritional ValucWhether you want to impress a new tcacher,or just chat with a new acquaintance,knowing how to startB.Eggs Will Disappear from People's Dieta conversation can help you feel more comfortable and confident.C.It Is Much Better to Increase Egg Consumption36.To take an example,when you go into a room full of strangers,most people there are just likeD.Diet Containing Eggs May Be Linked to Heart Diseaseyou in their hopes and fears.So when you approach someone to start a conversation,you're helping him,beDcause he wants someone to talk to as much as you do.37 you can acknowledge and accept them,whichHave you heard there are animals in your head?There are four,in fact:an elephant,a guard dog,an owlwill be to your advantage.and a sooty (a black-feathered bird )They constantly chat to each other.If one gets a bit over-excited,that isNo matter what the situation is,you can find something positive to say.Comment on the weather,theto say,if the guard dog senses a threat and starts barking loudly,then the rest can't communicate with eachfood,or the event itself.Saying something as simple as you hope your conversation partner has a good time al-other.and that's not good news.You might start to feel stressed or anxious or sad.so is a good way to get a conversation rolling.People tend to respond better to a positive subject rather than aWhat the animals represent in the brain and what those parts of the brain are responsible for are the subnegative one.Staying positive also helps put others at ease.38.线jects of a new podcast (teaching primary school-age children about their mental health and how to lookIt can be difficult to try to talk to someone when it feels that you have little in common.In these situa-after it.tions,getting the other person to talk about his or her own interests,work,or expertisc can be a uscful way.The teachers of these lessons are pretty young,too.They're sixth-graders,12 years old.They're pupils at39 so expressing a genuine interest in the things that other people enjoy can be excellent fuel for a greatWoollahra Public School in Sydney,who have been working with a social company,Grow Your Mind,to cre-conversation.ate the podcastI.carning how to start a conversation is an important skill that can help you build social conncctions.It can"I used to hear a lot that the kids need to be more adaptable,"says Nicole Molloy,the school's headbe difficult initially,particularly if you struggle with shyness or social anxiety.40.The more often youteacher."We don't say that they need to be able to do math problems;we always teach them how to completestart to communicate with others,the stronger your conversational skills will becomemath problems.So why shouldn't we be doing that for mental health?"A.If you put the skills into practice金卷押题猜题英语(一)第5页(共8页)22·JJ·YTCT金卷押题猜题英语(一)第6页(共8页)22·JJ·YTT
-
-
3.depending考查分词作状语。句意:老师会根据你不同的答案V.完形填空提出各种各样的问题。【语篇导读】本文是一篇记叙文。主要记述了失散多年的两姐妹因4.for考查短语。have a good nose for..“对…有敏锐的嗅觉”。为DNA检测而得以相认的故事。5.deliberately考查副词。修饰动词broke需用副词deliberately。1.C考查动词。句意:苏珊被我们的母亲送去领养,而我被我的6.admirable考查形容词。句意:过去十年来,我国在太空探索方生母抚养长大。rejected拒绝;taught教;raised养育;praised赞面取得了令人钦佩的成就。美。可知苏珊被别人收养了,而“我”是由如今已过世的生母抚7.assistance考查名词。come to one's assistance帮助某人养(raised)长大的。故选C。8.polished考查过去分词作宾补。句意:如果你想在比赛中获2.D考查动词。句意:但是苏珊从未被告知她是被收养奖,你最好把你的文章润色一下。(adopted)的。understood理解;abused滥用;accepted接受;【知识拓展】have sth..done使某事被做adopted收养。根据上句可知,苏珊是被收养的。故选D。9.where考查定语从句。先行词为position,从句中缺状语,用关3.B考查动词。句意:“我”的表妹正在和她母亲一起做血统测系副词where引导定语从句。试,以寻找(seek)我们的祖先。abandon放弃;seek寻找;assess10.to考查介词。句意:他看起来比他的朋友年轻,事实上,他比评估;support支持。根据语境可知,做血统测试,是在寻找自己他的朋友大三岁。senior to...比…年长的祖先。故选B。l1.a考查冠词。be in a dilemma处于进退两难的困境。4.A考查名词。句意:与此同时,苏珊的女儿做了一个DNA测l2.of考查介词。ahead of在…前面;提前;早于;领先;胜过试(test)并提交了。test测试;job工作;analysis分析;paintingⅡ.根据下列提示,完成句子画作。根据上句“My cousin was doing an ancestry test with her1.In that casemother1o3 our ancestors..”我的表妹和她妈妈在做血统测2.should be returned试,以寻找我们的祖先,可知她做了测试。故选A。3.neither did her deskmate5.C考查名词。句意:就在那时,双方(parties)开始拼凑起关于4.concentrate on my studies失联亲属(relative)的事情来。clubs俱乐部;organizations组织;5.was accused ofparties当事人;teams团队。根据语境可知此处是指姐姐的一方Ⅲ.阅读理解和妹妹的一方。故选C。【语篇导读】这是一篇议论文。作者讲述了对新闻行业的现状及新6.B考查名词。句意见上题。friend朋友;relative亲戚;companion闻记者的首要任务的看法和理解。伙伴;classmate同学。根据语境,可知是亲属。故选B。l.D细节理解题。根据第一段最后两句“Journalists also need to7.A考查动词。句意:一面绿色的旗子升起,上面写着有人与我dig deep so as to look into the roots,inviting the readers to have的DNA相匹配(matches)。matches匹配;combines组合;a look at it.At this time,a report will become meaningful.recognizes辨认;contradicts反驳。由文章可知,作者是在匹配知,一则有意义的报道应该深度挖掘新闻的根源,即新闻背后的DNA,寻找亲属。故选A。故事,从而吸引读者去阅读。故选D。8.D考查动词。句意:“他们继续核查(check).,但是他们知道那2.A细节理解题。根据第二段最后一句“This sort of practice个人不是我的阿姨。”ignore忽略;avoid避免;remove移除;checkprimarily comes from the desire to attract attention of the latter,核对。上文“A green flag gocs up of some sort and says there iswhich overshadows the primary responsibility of presentingsomeone who7 my DNA,”I told Fox2 Detroit..(我告诉底important facts that concern the readers and the audience in one特律福克斯2频道,有一面绿色的旗帜升起来,说有人与我的way or the other'”这种做法主要来自于想要吸引读者的注意,而DNA匹配)可知后面会继续核对。故选D。这在某种程度上掩盖了(记者)呈现与读者和听众有关的重要事9.D考查形容词。句意:“那接下来(next)可能是我的母亲,她的实的主要责任。和文章最后一段最后一句中的“the fundamental姓氏是Trotter。”third第三;strange奇怪的;skilled熟练的;responsibility of a journalist is to reveal the facts in all theirnext下一个。根据后文“whose last name was Trotter..aspects'”可知,一名记者的首要职责是实事求是地报道新闻。故However,.she had passed away..”(她姓特岁特。然而,她已经去选A。世了)可知,接下来的可能是我的妈妈。故选D。3.C细节理解题。根据第三段第二句“Sometimes journalists tryl0.C考查动词。句意:后来,他们打电话给我,想(wanted)知道hard to influence public opinion in favor of a particular side of an我是否认识娘家姓是Trotter的Susan Baekkelund。.agreed同issue;this is a wrong practice'”(有时,记者竭力影响公众舆论,使意;refused拒绝;wanted想要;pretended假装。打电话的目的其偏向问题的某一方面,这是一种错误的做法。)可知,记者从某是想要知道我是否认识某人。故选C。一特定的方面来报道新闻是不正确的做法。故选C。1l.B考查副词。句意:我立刻(Instantly)意识到他们可能在谈论4.B词义猜测题。根据画线词所在句中的“to reveal the facts in我的一个失散已久的(lost)妹妹。Casually随便地;Instantly立all their aspects'”和画线词后的“reality”可知,记者的首要任务是刻地;Unluckily不幸地;Usually通常地。由文章可知,作者有多方面揭露事实,应客观地报道新闻。由此可猜测,hard and个失散很久的妹妹。故选B。harsh意思为“客观的”。故选B。英语·参考答案35
认为最好的教科学的方法。故A选项“教科学的最好方法”最符参合文章标题。故选A。1.C7.A根据第一段中“Millions of waterfowl(水禽)were killed atauthe hands of market hunters and a handful of overly ambitiousdrsportsman.Millions of acres of wetlands were dried to feed and清housethe ever-increasing populations,greatlyreducing理waterfowl habitat(栖息地).”和第二段中“all waterfowl hunters理16 years of age and over must annually purchase and carry a故Federal Duck Stamp.”本文主要讲了水禽栖息地的大量减少,政2.A府通过售卖联邦鸭子邮票为候鸟保护基金筹集资金,从而购买大量的栖息地,因此本文是围绕联邦鸭子邮票展开叙述的,“ThehothasFederal Duck Stamp”是本文的关键词语。故选A。金8.D综合本文信息可知,作者是在介绍一位艺术家用他的雕塑作庄品来唤起人们对一次性吸管污染问题的重视。故选D。选可3.B题型03.hig词义猜测题高考阅读题型grat“高题型特点可以词义猜测题是历年高考必考的一类题型,它可以是对一个单4.D词意义的推断,也可以是对一个短语或句子意义的推断;既可以考shou查生词的意义,也可以考查熟词的新义,还可以是对替代词所替代(份)内容的判断。在阅读理解题中,所考查的词或短语的意义往往不菜的停留在字面上,而要根据短文提供的语境,通过阅读上下文,根据bean已知的信息或常识来推测尚不熟悉的词或短语的含义。heav人)利解题策略5.B村词义猜测颗是高者阅凌理解中常者题刑之一,可以大致分为:home
B.Some of its material is from her friends.26.Which of thC.It mentions its author's childhood life.A.Clever aD.Its author had a successful writing career.B.Brave ar23.What do the four books have in common?C.DevotedA.The authors are disabled.D.CreativeB.The readers are mainly children.27.What mayC.They are stories about the authors.A.Two boD.They talk about some inspiring tales.B.Little giBC.A littleTwo teens from Mount Juliet,Tennessee,went viral (when they put their lives onD.Two teline to save a 3-year-old girl.One night,Dalaurence Holland,15,and Zech Krinjnic,13,were sitting and talking onResearcheraveZech's porch.It was pretty late,and the sky was dark.There were no adults or parentsaround,so the teens were just chatting and enjoying the fresh air.At about 10:15 pm,theywhich activelywere surprised to see a figure emerging from the bushes below.At first,they thought it wasmore successfu“Languaginga fox or some other kind of animal.But they didn't want anything to end up dead.Dropping their conversation,the two rushed towards the animal hoping to save it.ButHogan-Brun,Shewhen they got closer,they realized it wasn't an animal-it was a 3-year-old girl headingto its multilingin-straight for a busy highway.The boys hadn't realized it was a little girl at first but now,timehand,is thougstood still.The little girl was all alone and there wasn't an adult in sight.But what was evenEnglish,whicworse,they soon realized,there was a truck coming directly her way.What Hogim-senBoth teens raced for the little girl,but Dalaurence got there first.There was no hesita-study of smalltion in either of their actions as they put their lives on the line.Dalaurence raced into theinvested moreroad,reaching the little girl just seconds before she would have been hit by the rushing truck.heavily in multLuckily for the little girl,he snatched her out of the way just in time.ted less said thept-Thanks to Dalaurence and Zech's heroic actions,the little girl's life was saved.It'sResearchers atunclear why the girl was on the road by herself.As for Dalaurence and Zech,the two boyslanguage.Severch-received a flood of praises when their story went viral online.Later,Mount Juliet officialsCanadian studyeven gave them a key to the city in honor of their good deed.Thank goodness the brave teensthan their Engliwere in the right place,at the right time.their second lan24.What were the two boys doing when they saw a figure?butA.Having a conversation.language on thede-B.Running on the porch.that this was bees-C.Waiting for adults to come.immediate econoD.Chatting about catching a fox.Multilingualism25.What can we know from paragraph 3?ter ability to conA.An animal was running after the little girl.28.What can muB.The girl stood still when the boys saw her.A.Large nurC.The girl was in a dangerous situation.B.ProductivD.A truck was coming directly the boys'way.C.New chanD.Powerful元月F英语第4页共10页
and certainly will proceed in many countries where urbanization is17.参考答案F2022年普通高等学校招生全国统一考试increasing rapidly.”可知,Sabina认为,越来越多的妇女会随着说明分析城市化而进入劳动力市场。故选C。根据段落主题句“Write a letter.”及后文的Some advice可英语样卷(八)参考答案及说明分析D知,本段主要讲述怎样写信感谢别人的帮助。F项中的t指代上文的Writing handwritten notes,.后面的show someone who第一部分阅读且可以帮助狗找到好去处。故选D:【语篇解读】这是一篇说明文。一项试验性研究项目出资阻止you really care与下文中的the impact that they have had on your第一节乌干达土地所有者砍伐树木。6.参考答案BIife以及the advice that you gave me呼应。故选F。说明分析12.参考答案C【语篇解读】这是一篇应用文。文章主要介绍了美国布朗克斯说明分析18.参考答案A细节理解题。根据第二段中“But Ink had never worked with推理判断题。根据第二段中“The study found that villages说明分析动物园的基本情况及游客应注意的事项。Pilots N Paws before;she didn't know what to expect..”可知,当根据上文“Some advice for writing a thank-you letter is to1.参考答案AIk向该组织发出请求时,她不确定该组织是否会提供帮助。in the payment program had saved 55,000 square meters of foresteally make it clear to the person that you're writing to the impact说明分析故选B。land more than other villages.In addition,there was not a rush tothat they have had on your life..”可知,写感谢信时要让对方清楚细节理解题。根据第一段中“The Bronx Zoo is so big tha7.参考答案Ccut down trees after the program ended.”可知,在试验地区,该项地知道他们对你的生活产生了什么影响。A项(谈论具体的there are some small trains to help you get around the zoo.”可知,说明分析目产生了良好的、持久的效果。故选C。事情)是具体的建议,而下文是谈论具体事情的举例说明。故布朗克斯动物园太大了,不能仅仅靠步行进行游览。故选A。推理判断题。根据最后一段中“During a natural disaster,13.参考答案B选A2.参考答案Bsuch as the floods in Louisiana,our task is compounded."说明分析19.参考答案E说明分析"Taking this concern off the minds of the victims of the floods is细节理解题。根据第三段中“Because the study was small说明分析细节理解题。根据第二段中“.the Gorillas Forest's6.5-acrethe least we can do.”可知,他们除了拯救动物外,还有很多事要compared with the size of the timber and charcoal markets,the根据本段的主题句“Turn the video on.”以及下文“Whenhabitat features the largest group of gorillas in the USA.”可知,占做。故选C。researchers were not able to see its effect on the market..”可知,该you're on video,you're forced to be present.It's almost a forcing地6.5英亩的大猩猩森林栖息地以美国最大的大猩猩种群为特项目对木材和木炭市场的影响尚不可知,其原因是该研究项目mechanism to be in the moment.”可知,当你打开视频时,你就被色。故选B。【语篇解读】这是一篇说明文。城市现在为全球半数以上的人的规模有限。故选B。迫出场。它几乎是一种强迫机制,让人出现在此刻。所以E项(这3.参考答案A提供住所,但越来越多的人涌入城市居住带动城市发展的同时,14.参考答案A时你就能看到真正的个性了)与本段内容相符。故选E。说明分析也给城市带来了压力。说明分析20.参考答案B细节理解题。根据Some basic tips for your visits:部分中的8.参考答案C段落大意题。根据第四段第一句“The researchers hope that说明分析"The Bronx Zoo is the biggest urban zoo in the country-you can't说明分析this study will provide options for governments trying to meet their设空处为段落主题句,根据本段内容,尤其是最后一句“1fsee it all in one day!Study the map of the exhibits before going and推理判断题。根据第一段内容可知,到本世纪中叶,世界carbon emission targets under the2015 Paris Agreement..”可知,本you want to connect with people,then you have to open up.”可知,plan your day around the animals you most want to see."可知,游人口的70%,也就是近65亿人可能住在城市,那么居住在农村段主要讲实施该项目的原因。故选A。本段主要建议我们要诚实回答问题,B项中的honesty与open客在游览布朗克斯动物园前要安排好观赏路线。故选A。地区的人口大约是28亿。故选C。15.参考答案Cup对应。故选B。9.参考答案D说明分析第二部分语言运用【语篇解读】这是一篇记叙文。罕见的洪水使大量的动物被水说明分析第一节围困。为救这些动物,Theresa Ink向Pilots N Paws求助,出动细节理解题。根据最后一段中“Another idea is teaching推理判断题。根据第二段中“Worsening inequalities,driven【语篇解读】这是一篇记叙文。Miller在回家的途中成功教助飞机运送被困的动物。farmers how to grow more food in less space,so they don't need toby social divisions and differences in wealth,could lead to violence了一只受伤的秃魔。4.参考答案Aclear as much forest for land to grow food.”可知,为减少森林过unless cities plan better..”可知,城市化会使贫富差距加剧。故21.参考答案C说明分析选D。度砍伐,还可以教农民提高对农田的使用效率。故选C。说明分析细节理解题。根据第一段中“Stacey Alleman-McKnight10.参考答案C第二节根据上文“Dandon Miller's favourite piece of clothing is asaved a dog whose head was stuck in a fence during the Louisiana说明分析【语篇解读】这是一篇说明文。文章主要介绍了和人建立更和red and black shirt.”可知,Miller最喜欢的衣服是一件红黑相间oods.”可知,Alleman-McKnight救了一只洪水期间脑袋卡在栅词义猜测题。根据第三段中“This is where cities expand谐人际关系的一些方法。的衬衫,所以他总是穿着它。wash洗;mend修补;wear穿;sew栏里的狗。故选A。into rural areas,sometimes at a much faster rate than urban16.参考答案G缝补。故选C。5.参考答案Dpopulation growth.”可知,城市向农村地区扩张的速度不断加速。说明分析22.参考答案A说明分析由此可推知画线词的意思是“无计划扩张”。故选C。根据上文“But it hasn't made it easier to connect with other说明分析细节理解题。根据第二段中“.she has been pulling dogs11.参考答案Chuman beings.Stil,we have ways to improve the condition.”可知根据上下文内容可知,Miller前方的车辆在减速,有一只受from the St.Landry Parish shelter to relieve some pressure on that说明分析高科技并没有让我们更容易与他人沟通,尽管如此,我们还是伤的秃鹰在路中间。所以他把车停在路边,走过去看看大家为什shelter and help the dogs find good homes.PAWS of Lee County is细节理解题。根据第四段中“Women entering the labor有办法改善这种状况。所以G项(下面是一些在工作中建立真么都停了下来。pull off靠边停车;switch off关(电灯、机器等)a modest operation..”可知,PAWS of Lee County是一家公司并force is one big change and that always goes upwith urbanization诚关系的建议)承接上文,符合语境。故选G。sell off出售,甩卖;keep off远离,不接近。故选A。英语样卷(八)参考答案及说明分析英语样卷(八)参考答案及说明分析66
Next,monitor without spying.Most kids learn to understand boundaries,like respecting others'personalspace,or not opening the cookie jar without asking.Internet use is no different.It's helpful for kids to haveground rules as to which websites they can visit,which apps they can use,and what they can share online.Remind them that if they feel uneasy with anything that occurs online,they need to alert an adult immediately.How you handle your kids'internet usage will depend in large part on their age.There are sites andbrowsing tools meant for younger kids,such as YouTube Kids,which aims to provide a safe online experiencefor children.Older kids may be allowed more freedom since they want to network and need to use the internetfor information-gathering.But you can set boundaries that feel right for you.Just limit access appropriately.Allowing your children to make good decisions online teaches them responsibility,shows that you trustthem,and reminds them that rules may be tightened if they disobey them.Stay tuned.28.What might be talked about last time?A.The history of the World Wide Web.B.How the Internet influences people.C.The potential dangers of the Internet.D.What information the Internet offers.29.What does Paragraph 2 suggest people do?A.Never be narrow-minded.B.Communicate effectively.C.Share personal information.D.Identify with your children.30.What does“alert'”underlined in Paragraph3mean?A.Inform.B.Reveal.C.Look after.D.Tell off.31.What is the best title for the text?A.What Is Hidden on the Net?B.How to Make Online Stays?C.Be a Smarter Internet UserD.Keep Your Kids Safe OnlineDWhether it's a tricky math problem or an unexpected bill,daily life is full of stressful experiences.Previous studies have suggested dogs might pick up on human emotions,possibly through smell,but questionsremained over whether they could detect stress and if this could be done through odor().Clara Wilson is a PhD student at Queen's University Belfast and first author of a new research.He andcolleagues report how they first constructed a stand bearing three containers,each lid with a hole.They wereable to train four dogs to indicate the container holding a particular breath and sweat sample,even when theline-up included unused gauze(),samples from another person,or samples from the same person takenat a different time of day.Then the team turned to breath and sweat samples collected from 36 people asked tocount backwards from 9,000 in units of 17.The participants reported feeling stressed by the task and,for the27 who carried it out in the laboratory,their blood pressure and heart rate rose.The dogs were taught to pick out samples taken just after the task from a line-up that included twocontainers holding unused gauze.The researchers then tested whether the dogs could do the same when theline-up included unused gauze and samples taken from the same participant just before the task,when theywere more relaxed.Each set of samples was shown to a single dog in 20 trials.The results reveal that the dogschose the "stressed"sample in 675 out of the 720 trials."While it is unclear what chemicals the dogs were picking up on,the study has definitively proven thatpeople,when they have a stress response,their odor profile changes,"said Wilson,adding the findings couldprove useful when training service dogs,such as those that support people with post-traumatic stress disorder(创伤后应激障碍).【E-023】英语试卷第5页(共8页)
全国教编类一州影倒LEARNING②领秀幻NGLISH¥美径寓二养标(选得修修多)第77期能6爆原卡婚期三速第短高酒省修有月办拳经春彰算畅铺传缴集阴德得形扇学须率物剂豹传居存男隐编今有偏事侧E等方铺%后(州67们线升口(氟笔缠示影待昂学数第邻转官网州/15下彩春雾套彰学W)TEST YOURSELFUnit 1,选择件边修)B00k3Marke■城颜期制,(叶单海〉减经捌佩第部分所力(丝防节,满分)作指有时例例访名个小损,每小影形佛影明13/d/减w满分分人,年拼阿新纳雨绵的材料,朝华绵有,期材,有第4年7南前6机64动用身影后s活1hea gining t visn?A..核甲斜海转,制8s
One possible version:On the doorstep stood Jackson with a huge第四部分【写作提示】bouquet of red roses in his hands.He walked up to1.本题要求写一封邮件,向美国网友Chris介绍春节并分享自己的经历,故人称以第一人称第四部分Mrs Herring,hugged her,and said,"Happybirthday,Mommy!Were you planning on cutting和第三人称为主;时态以一般现在时和一般过去the cake without me?"Mrs Herring was surprised时为主。to hear Jackson call her Mommy.She cried so2.分段内容:第一段表明写邮件的目的;第much that even Jackson couldn't keep his tears atbay.Jackson said,"I'm sorry for what I have二段介绍春节并分享自己的经历;第三段表达期写作done,Mommy."Mrs Herring said she had forgiven待。him on hearing he called her Mommy,which shehad been waiting for for a long time.One possible version:Dear Chris,Then Mrs Herring asked Jackson to blow out the四部I am happy to learn that you are interested in learningabout Chinese New Year.I would like to share mycandles together.Mrs Herring cut the cake andexperiences with you on how I spent it last year.第四部gave the biggest piece to Jackson.With the piece ofChinese New Year falls on the first day of the first lunarcake in hands,Jackson said,"This is my family,month,which is the most important festival in China.Iand I will treasure every moment we share."Thathad a great time on that day because I was able to not onlyday,the Herrings and Jackson cried,laughed,andwear new clothes but also receive lots of red envelopes.had a lot of cake together.Mrs Herring's 60thI sincerely hope you will come to China to enjoy the写birthday turned out to be the best one,and she wasfestival next year with me.Yours,“gifted”with a loving son.Li Hua第二节阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。本附加题第四部分注意:d the He1.续写词数应为150左右1.Falling on the 15th day of the 8th month in the2.请按如下格式作答。Chinese lunar calendar,the Mid-Autumn FestivalOn the doorstep stood余is the second most significant traditional festival inJackson with a huge bouquet(花束)of red roses in hisChina after the Spring Festival.nhands.写作考2.The Mid-Autumn Festival is a harvest festival.Then Mrs Herring askedAll the celebrations show the joy and excitement ofJackson to blow out theandles together.案people感附加题本第四部【写作提示】3.At the festival,people will go back home andJackson的父母去世后,他的邻居Herring-gather with their families.After the family reunion家收养了他。有一天,Jackson和Herring:夫人吵dinner,people will go outdoors to admire the full架后离家出走了。由于无处可去,第二天余moon.4.Furthermore,mooncakes,which representJackson又来到了Herring3家房子前。恰巧Herringfamily reunion and happiness,are the must-eat写先生看到了他,并告诉他Herring夫人住院了,考food during the Mid-Autumn Festival.People而且Herring夫人很爱他。Jackson很懊悔。usually eat mooncakes while admiring the moon.Herring先生帮Jackson出了一个向Herring2夫人道案5.Nowadays,people usually send holiday blessings歉的主意。to relatives and friends on this grand occasion感through WeChat.1.根据续写第一段的首句可知,Jackson手捧WRITING PRACTICE本第四部分着一束玫瑰花站在门口。Herring夫人会有何反应One possible version:That night the boss came home to his 14-year-old son呢?Jackson向Herring:夫人道歉了吗?他会说些and sat him down.He said,"A wonderful thing什么呢?Jackson叫Herring:夫人妈妈了吗?余happened to me today.One of the managers came inHerring夫人原谅他了吗?本段可围绕这些内容展and gave me a blue ribbon for being creative.He gave开叙述。me an extra ribbon and asked me to find somebody else考to honor.As I was driving home tonight,I started2.根据续写第二段的首句可知,Herring夫人thinking about whom I would honor with this ribbon叫Jackson-一起吹蜡烛。Herring夫人会怎样对待and I thought of you,my son."The surprised boyJackson呢?Herring一家最后感受如何?本段可案started to cry,and he couldn't stop crying.He looked up围绕这些内容展开叙述。at his father and said,"Dad,I didn't think you loved me.Now I know..”6
My dear friends,I'll have a dinner party for my birthday at seven this Friday evening.We'll enjoy delicious fish and chickenby my mother,and beef,duck and egg soup by my father in the big living room.At about nine,we'll have adance party.I think we all will have a good time.PaulDear Paul,I'm really sorry I can't go to the party.I'll have to study for the math exam next Monday.I lost in the examlast month.I hope you can understand me.SusanDear Paul,My grandmother was ill in hospital and I decided to visit her with my father yesterday.So I'm very sorry.I'llask Peter take a story book for me,because I know you love stories very much.B训l()56.Where will Paul have his birthday party?A.In a restaurant.B.In a coffee shop.C.In a hotel.D.In his home.)57.Why can't Susan go to the party?A.She has to look after her grandmother.B.She has to study for the math test.C.She has to do too much homework.D.She has to finish some difficult housework.()58.What will Bill send to Paul for his birthday?A.A story book.B.A picture book.C.A music book.D.A math book.【答案与解析】56.D节理解题。根据第一个表格中的句子“We'll enjoy delicious fish and chicken by my mother,and beef,duck and egg soup by my father in the big living room”中的in the big living room“客斤”,便可知Paul的生日聚会在他的家里举行,故选D。57.B细节理解题。根据第二个表格中的句子“I'll have to study for the math exam next Monday."便可知Susan不能参加聚会的原因是要在家里复可准备下星期一的数学考试,故选B。58.A细节理解题。根据第三个表格中的句子“I'll ask Peter take a story book for me"便可知Bi训l准备让Peter替他带一本故事书给Paul,故选A。BAn 11-year-old boy got a mission()to save his father in a special way-by eating as much as possible.Mr.Zhang has reported him on a newspaper.The boy's action really moved many Chinese a lot.He is Lu Zikuan,theoldest son in his family.His father became badly ill in hospital in December 2011.He needed a bone marrow transplant )However,the hospital will only do it if the donor is at least 45 kilos.And the heavier the weight is,thebetter it will work.Lu Zikuan wants to reach 50 kg,as he agreed first.And this was his wish on June Ist,2019.He put on hisweight as quickly as possible.He reached 44 kg from 30 kg from March to June.He became much fatter,so someclassmates laughed at him.He didn't mind,but he felt very proud to help dad.And then the bone marrow from theboy successfully matched (that of his father.Happily,he got Alibaba Everyday Positive Energy prize.Theywill give him much money to help the whole family."Even if it hurts,I'll still eat,"Lu said."Our family couldn't stand losing my dad."In his family's eyes,dadis the sky.()59.How did Lu save his father's life?A.By losing much weight.B.By exercising much.C.By eating much.D.By looking after him.)60.What does Mr.Zhang do according to the passage?A.He is a reporter.B.He is a doctor.C.He is a trader.D.He is a donor()61.What did Lu's classmates do when he became much fatter?A.They felt very surprised at him.B.They all helped him a lot.C.They gave much money to him.D.They couldn't know him well.中考必刷卷·2023年安徽中考第一轮复卷英语第28页(共82页)()62.What can we know from the passage?A.Lu made himself reach 44 kilos in August.B.Lu is a helpful and kind son in his family.C.Lu didn't get hurt in the way of saving dad.D.In Lu's eyes,dad can't help the whole family【答案与解析】59.C细节理解题。根据第一段中的句子“An11-year-old boy got a mission to save his father in a special way-byeating as much as possible”便可知路子坤是通过尽可能地多吃,来救他爸爸,故选C。60.A细节理解题。根据第一段中的句子“Mr.Zhang has reported him on a newspaper..”使可知张先生在报纸上报道路子坤,便可知他是一名报纸记者,故选A。6l.D推理判断题。根据第三段中的句子“He became much fatter,so some classmates laughed at him”使可知当路子坤变胖的时候,他的同学都嘲笑他,说明他们不了解他,故选D。62.B推理判断题。根据整个短文的内客可知路子坤宁愿自己可能会受伤,被同学误会,也要不停地吃变胖来教爸爸,因此说明他是一个“乐于帮助人,善良的孩子”,故选BThe best place for you to get information is from your parents and teachers.Sometimes,when you go to theInternet or watch news on TV,it's not quite right.The news on TV is so fast.When sad news affects our nation,allof us need time to understand it.The best people to help you do that are your parents and your teachersSadness is a normal emotion().Even someone as famous as Obama cries when he's very sad.It's part ofbeing a man that sad events make us feel sad.That doesn't mean that we need to fall apart.It means that we justhave to know that we're sad.Whenever we have sad news,people reply in different ways.There are certain kids who don't want anyone tosee how they feel.In fact,other kids can share their worries.If you feel worried,talk to your parents and teachers.Getting information can make you feel more comfortable.If you still feel very nervous,another way to feel better is to take part in activities that help others.Go withyour parents to a kitchen,or think of ways that can help other kidsAlso make sure to keep your normal habit.Go to sleep at the right time,play with your friends and go to themovies.It is OK to feel sad,but it's not good to stop doing the things you usually do.63.What'sthe best people to get somenformation'
教高三第一轮复周测卷记【答案与解析】我因父亲工作变更,需要进入一个新的学和生活环境,由起初的慌乱和抗拒逐渐转为接受和盼望。15.A经历近11个月的失业,我们可以意识到这意味着什么。16.C最后,父亲说:“我接受了一份新工作。”17.C我立即问了个显而易见的问题:“新工作在哪?”18.A父亲还没来得及说完“得克萨斯州奥斯汀”,我已泪流满面,难以接受。19.B我得重新开始。20.D在十二月的那个夜晚之后,我变得沉默了,将自己隐藏起来,试图让搬家看起来不那么痛苦。21.A22.B当父亲在加利福尼亚和得克萨斯之间来回奔波的时候,姐姐和我被允许留下来完成这个学年的学。23.C结果,我觉得自己被孤立了,好像过着双重生活。24.A25.A我一直在自怜自艾,质疑自己融入周围世界的目的。26.B27.B然而,在我等待结束倒计时的过程中,发现自己在期待着新生活的倒计时。28.D29.D突然,我不再为自己感到难过。30.B我决定掌控自己的生活,为我不明朗的未来增添一些确定性。31.C我开始积极地研究新高中和新社区,我可以看到我的未来在我面前展开。32.D我对熟悉的生活的结束的恐惧被对新生活的开始的期待所取代。33.D尽管每一个新的开始都包含着恐惧,但同时也包含着希望。34.C四、语法填空(共10小题;每小题3分,满分30分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The craft for making oil-paper umbrellas enjoys a history of over 1,000 years.Wen Shishantook over the 35 (responsible)of inheriting the craft from his father when he was in his 20s.Atthat time,the traditional craft 36 (experience)a crisis regarding its inheritance and future,andit was regarded as "something to be excluded from the market".In Wen's village,there were fewcraftsmen 37 were still making oil-paper umbrellas at that time and few villagers would like tobuy such an umbrella.However,these difficulties didn't hold Wen back.Wen made many efforts 38 (improve)the umbrellas in two aspects-boosting their qualityand introducing the handicraft to more people so that they might know more about it and fall in lovewith it.39 (normal),there are more than 70 procedures involved in making one oil-paper umbrella,but an oil-paper umbrella made by Wen requires as many as 106 steps.In recent years,oil-paper umbrellas 40 (gain)popularity among lovers of Hanfu,a type oftraditional garment of the Han ethnic group,because Hanfu lovers believe oil-paper umbrellas canhelp 41 (they)better express a sense of classical elegance and beauty.Taking this as 42 op-portunity,Wen acted swiftly to develop oil-paper umbrellas 43 (feature)traditional ChineseelementsIn Wen's eyes,oil-paper umbrellas are not only goods for sale,44 they are also carriers oftraditional Chinese culture.)35.responsibility 36.was experiencing 37.who/that 38.to improve 39.Normally 40.have gained41.them 42.an 43.featuring 44.but【24G3ZCJ(新教材老高考)·英语-BSD-必考-HEN】
books aloud to others can also be interesting.第二节One possible version:The next day Alina was surprised by what she received from the community.Shereceived a lovely blanket made by some kind-hearted ladies in the community;some local radio station DJs brought toys and played them Christmas music.Alinafelt so blessed by these gestures that gave a little bit of joy to them who werehurting.Alina did make it home on December 24th.Christmas,although a littledifferent that year,still had the tree and lights.There were gifts to open and adinner to enjoy.In the years following,Alina wanted to pay forward the blessings she had received.She organized several fundraisers for the hospital,raising a total of $30,000.Fromone of her company suppliers,she organized the donations of hundreds of toys forthe hospital.She enjoyed making baby blankets to donate to programs for youngmothers.Alina truly believed that nurturing kindness and love for the people in thecommunity is the greatest reward one can receive.And the love will come back toone tenfold.部分解析阅读第一节A篇主题语境:人与自我—生活
第一节A篇主题语境:人与社会一一艺术本文是应用文。文章介绍了年度特写摄影师大赛中四张脱颖而出的照片。21.C。理解具体信息。根据“In Her Wedding Dress'”部分中的He took this image in the middleof the night和“Goose Bumps”部分中的As it approached midnight,he photographed amountain hare可知,这两张照片都是在夜晚拍摄的。22.D。理解具体信息。根据题干中的关键信息with a leaf in the background可定位到“Inconspicuous”部分中的Roman Willi photographed a caterpillar in Costa Rica..The caterpillar,which is eating a leaf,由此可知答案。23.D。理解具体信息。根据题干中的关键信息using Photoshop可定位到“Shell'”部分中的Kristina Zvinakeviciute...enhanced this photograph by using the mirror effect in Photoshop,可知答案。B篇主题语境:人与社会一一文学本文是记叙文。作者收藏的老式打字机帮助自己重新找回写作的灵感和乐趣。24.A。理解具体信息。根据第二段中的I was using all of my creative energy to write campaignsfor everything from Apple to Volkswagen.I had nothing left.My creative well was dry可知,为给苹果和大众等公司写广告,作者使尽洪荒之力。自己的创作兴趣所剩无几,创作源泉干涸。注:copywriter意为“广告撰稿人”。25.D。理解具体信息。根据第三段中的I just loved the look of it and bought it to show respectfor my love of writing.And it looked cool sitting on display as a conversation starter in our diningroom可知,作者当时在跳蚤市场买下Underwood No.5打字机纯粹图它好看。26.C。理解观点、态度。根据倒数第二段中的In truth,they're time machines that fire mycreativity and inspire me to write again in a way nothing has in decades可知,作者收藏的打字机犹如时光机器,重新点燃了作者几十年前的创作兴趣。注:down a rabbit hole来源于《爱丽丝梦游仙境》中爱丽丝掉进兔子洞时,进入了一个不同的世界,事情接连不断发生。这个俗语用来形容进入一个不寻常的地方或情景之中,尤其适用于描述当今网络时代的一个常见现象一一有些人在上网时会不假思索地从一个网页点击到另一个网页。27.A。推断。根据最后一段中的But all that goes away when I sit down to a machine like myRoyal Portable2 made in1931.It's just me and my thoughts可知,现在,作者坐在打字机前只有自己和自己的所思所想,外面的喧嚣统统消失。由此可推知,作者的打字机让作者变得静和专注。注:carriage意为“(打字机等机器的)滑动托架”。C篇主题语境:人与自我一一生活本文是说明文。研究表明,我们的心跳影响了我们对时间流逝速度的感知。28.B。理解具体信息。根据第二段中的According to a new study.some originate in yourheart..Heartbeats set the pace for time perception可知,根据最新一项研究,心跳影响了我们对时间流逝速度的感知。29.C。理解主旨要义。第三段分别介绍了实验对象、实验工具和对象在实验中的任务。因此,本段围绕研究人员如何做实验来展开。30.A。理解具体信息。根据第四段中Anderson所说的话And that is not linear一itisshrinking and expanding all the time可知,Anderson认为时间流逝的感知并非线性,它处于不断收缩和膨胀中,也就是我们对时间流逝的感知是不断变化的。
services where theyarces withsuccessful.37全国©0所名校高考模拟金典卷Worrying is like a fire alarm.Everybody can worry from time to time.Worrying can help to keep you safeif you werenever worried and were overly positive about how thingwouldouyououdrisks."38 It's like a fire alarm,"says a child psychotherapist."The trouble is thatsometimes it goes off when there isn'ta huge danger to face."When this happens,yoanxious and hopeless about what lies ahead.ts.39nent.Optimism is shaped by your genes,which carry characteristics inherited ()from yourparents,and by what happens to you.40 Research has shown thit it can helptodraeatment.write an outcome that's positive-for example,an image of you playing guitar,having passedgreatly.your next grade.Imagining this can motivate you to work to achieve it,suchas practicingveryday after school.A.Learn to think positively.B.Sometimes worrying can do harm to our health.C.Part of thinking differently is learning to see differently.D.Worrying is our brain warning us that there might be something threatening.E.However,no matter your starting point,everyone can learn to become more optimistic.F.Thinking positively,with a belief that most things will turn out well,is called optimism.法相同的效果。G.It's because you believe your goals are achievable,which encourages you to work towardsthem.为治疗活动。【答案与解析】本文主要介绍了积极的思考带来的好处,以及怎么样学会积极的思考。的传统认知行为疗36.含案F解题分析根据此空下文(它能提升你的幸福感)可知,此空应该讲述它的积极的影响,所以F项(积极地思考,相信大多数事情都会有好的结果,这叫做乐观主义)符合语境。解题分标此空上文介绍了积极的思考带来的好处,G项(这是因为你相信你的目标是可以实现的,这鼓励你37.答案G多的关注,同时确朝着目标努力)符合语境,是对此空上文内容的总结。解题分析此空上文主要讲述了担心的好处,再根据本段小标题“Worrying is like a fire alarm.(忧虑就像火灾38.率D知行为疗法治疗慢报警器)”可知D项(忧虑是我们的大脑警告我们可能会有威胁)符合本段主题,其中woyg为同词复现。有两项为多余解题分析此空是本段的小标题,是对本段内容的概括。根据此空下文“Research has shown.·every day after39.含系Aschool.”可知,下文主要讲述了乐观带来的好处。要学会积极地思考,所以A项符合语境。test people's解题分析对比此空上下文可知,E项(然而,无论你的出发点是什么,每个人都可以学会变得更加乐观)和上40.含家Eatives (a half-文构成转折关系,且和下文构成顺承关系。第三部分语言运用(共两节,满分30分)xperience less阅读下面短文,从每题所给的A、B,C、D四个选项中选出可以填人空白处的最佳选项。第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)ay find it hardAmerican author Gary Hopkins tells us,"A suitable apology can be a wonderful thing,sositively canlong as it is from the heart."However,an apology is 41 to make.【24新高考·JD·英语-Y)39
E.However,to prevent diseases,avoid wetting the leaves.FTo make them grow beter water them as often as you cmn.G.They can influence the growth of main branches growing frut.第三部分语言运用(共两节,满分30分)第节共15小题:每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B,C、D四个选项中选出可以填人空白处的最佳选项。Dillon Reeves is a student in Michigan.He was honored as a hero for preventing hisshool bus from afer the bus driver lost consciousness (On April 26,2023,the bus driver was taking students home from the school when shebegan to experience a faint ()She attempted to 42 but didn't make it.43 shelost consciousness.The bus began to turn to oncoming traffic.44,Dillon took action.Dillon,who was45 about five rows back,got up from his seat,ran to the front of the bus,46 the欧steering wheel (and brought the bus to a stop in the middle of the road in 47In a video released by authorities at the news conference,Dillon was seen taking48of the steering wheel and then shouting at the other passengers to call 911.The police and fire departments responded quickly to the scene to 49 to the driverand the students were loaded onto another bus to be 50 taken home.No injuries to thechildren on the bus were reported.The city was very 51 of the hero!The little boy reacted quickly when his school busdriver experienced a 52 emergency,bringing the bus to a stop and 53 a very severeaccident.Dillon has been a hero."Dillon has really been a 54 guy,"his mother said."However,to do something like烟that really makes my heart stop 55."41.A.crashingB.stoppingC.slowingD.speedingD.fade away2.A.get upB.pull overC.come backB.SlightlyC.EventuallyD.Possibly臀3.A.BarelyD.Immediately4.A.ActuallyB.PersonallyC.EntirelyD.seated5.A.facedB.fixedC.trackedB.destroyedC.caughtD.turned6.A.setB.panicC.sorrowD.regretA.curiosityC.advantageD.chargeA.controlB.careC.attendD.stickA.referB.leadC.calmlyD.typicallyA.obviouslyB.safelyC.proudD.awareA.worthyB.shortC.moralD.medicalA.communicativeB.professionalC.avoidingD.identifyingA.claimingB.reflectingC.joyfulD.suitableA.greatB.frighteningB.beatingC.dancingD.bleedingA.moving【高二英语第8页(共10页)】
32.What does the underlined word "it"in paragraph 2 probably refer to? A.Why people's views in art differ. B.How artists develop their painting styles. C.Where the characteristics of a painting lie. D.What decides the value of a painting. 33.What can be known about the algorithm? A.It can calculate the value of a painting. B.It figures out how the brain judges a painting. C.It can help tell a fake painting from an original. D.It distinguishes“low-level”characteristics from“high level'”ones.
21.What makes this test flight special? A.The car flew higher. B.The car is cheap. C.The car flew on its own. D.The car carried a driver. 22.Why is the SD-03 equipped with eight motors? A.To make sure of its safety. B.To increase its flying speed. C.To make it able to fly farther. D.To enable it to carry more weight. 23.Which of the following is Mr Fukuzawa's opinion about flying cars? A.They can be easily bought.
Are you relatively skinny but growing a beer belly?Has your waistline recently disappeared into a straight line with your bottom?Then don't be surprised at your next checkup if the nurse whips out a tape measure and takes it around your waist- line-no matter how thin you might be overall-instead of just relying on your body mass index BMI)to determine your healthy weight. In fact,measuring waist circumference (周长)should go hand-in-hand with stepping on a scale as part of any health as- sessment,according to new guidelines published Thursday by the American Heart Association in the journal Circulation. That's s because research is showing that a beer belly may be a
第二节Text 6W:Excuse me,my flight has been delayed and there are a few questions.Can you help me?M:Yes,madam.What can I do for you?W:First of all,where can I exchange some currency?M:You just go upstairs on the right,and you will see the currency exchange office.W:Thank you.And can you tell me where the nearest restaurant is?M:This airport has many.Just walk down that corridor and you can take your pick.W:Great.One more thing,do you know when the duty-free shop opens?·1·M:I believe it opens at 10:00 o'clock,madam.W:Thank you.M:You are welcome.Text 7M:Wow,the commercials on the radio station are really long.W:You're funny,Henry.These aren't commercials.This is talk radio.M:What does that mean?This station doesn't play music?W:Nope.It has talk programs all day.M:What could they possibly talk about for so long?W:They mostly discuss current events.I appreciate their detailed news stories.M:That's interesting-I'm exactly the opposite.I get all of my news from Twitter because I don't have thetime to read long articles or listen to news broadcasts.Text 8M:So,how are your children doing?W:Good,but they're pretty busy.M:Oh,I know.W:I don't think families spend enough time together-not like we used to.M:That's for sure.We used to do everything with our parents when we were children.We'd go to the park,things like that.W:Yeah,my dad used to play basketball with us.Now it seems that my children want to do everything withtheir friends.M:Oh,I know.Mine too.I can't even get them to go to the movies with us.W:Exactly.Well,maybe you can get them to come over to my house next weekend.We could all have a barbe-cue.Children are usually interested if there's food and a pool!M:OK,I'll ask.Thanks,Mary.Text 9W:Let me tell you some of our policies and practices here at Globe Insurance.M:All right.W:We require all our employees to arrive on time for work.Employee character is very important to us.Weexpect everyone here at Globe Insurance to be hard-working,easy-going,and honest.M:I'm glad to hear that.W:We also try to do the best we can for our employees.We make every effort to listen to our employees'con-cerns.Is there any additional information I can provide?M:Yes,as a matter of fact,I have two questions.First,could you tell me whether I would be required to havea medical examination before I start work?W:Yes,of course.M:And would it be necessary for me to work on weekends?W:No,that wouldn't be necessary.M:I see.Well,I've probably taken up enough of your time.I'm looking forward to hearing from youW:We'll be in touch with you shortly.·2…M:OK,thank you.I'll be waiting for the good news.Text 10W:We have a little time before our next program,so let me tell you about some of the programs for the rest ofthe evening.Here on Radio 4,at 8:30,we go over to Helston,in Cornwall for this week's edition of our regular discus-sion program,It's My Opinion.Over on Radio 3,also at 8:30,we have a concert of the 18th century Italiansongs given by Gwen Harding with the Helston Festival Orchestra conducted by Frederick Davis.If you're a sports enthusiast,therat 9 o'clock.There's commentary
C.experienced D.expected 52.A.take B.share C.bring D.carry 53.A.angle B,attitude C.idea D.image 54.A.price B.nutrition C,taste D.order 55.A,with B.without C,for D.against
答案: One possible version: I was already at the mall door when Mathew caught up with me.“Do you have$750plus$25 for delivery,ma'am?”“Yes. Yes.That's about all I have,"Well then,you just have your husband sitting at the front gate on Friday morning around 10 o'clock so he can be there when my Dad and I come to unload his new canoe.We'll even put a bow on it for his birthday.I star- ted to cry.My old hand shook as I wrote out my cheque. "Ma'am.There's something you should know.This store was my Grandpa's and the canoe had been ordered by him.He always promised to retire one day.And he wanted to spend time relaxing and fishing in a canoe.He swallowed hard."My
robots will be wide used in the future.At home,robots will help people do some housework and taking care of the elderly,babies and patients.In addition to these task,robots will even be able to play the chess and do exercise with people.In factories,ro- bots will be used to perform some dangerous jobs avoid acci- dents. Robots will change our future life by many ways,what will make it more colorful and comfortable.Therefore,we shouldn't


